Több lombikbébi születhet?

Visszafogott becslés mellett is meghaladhatja a 3,5 százalékot a lombikbébi-eljárásban született gyerekek aránya az összes újszülötthöz képest Magyarországon, ha több pénz jut a jövőben a lombikbébiprogramokra. Zombor Gábor korábban azt mondta, megdupláznák a lombikbébi-beavatkozásra fordítható támogatást.

Zombor Gábor egészségügyért felelős államtitkár nemrégiben azt mondta, megdupláznák a lombikbébi-beavatkozásra fordítható támogatást. Jelenleg évente mintegy 1700 gyerek születik lombikeljárásnak köszönhetően, ami az elmúlt néhány év 88–90 ezres születésszámát nézve körülbelül 1,9 százalékos arányt jelent.

A finanszírozásra költött összeg minden évben kétmilliárd forint körül alakul.

Az Országos Egészségbiztosítási Pénztár (OEP) jelenleg páronként öt beavatkozást finanszíroz. A kezelés ingyenessége független attól, hány beültetés volt sikeres, így akár mind az öt beavatkozásból születhetnek gyermekek. Évente mintegy 6000 beavatkozás történik, ami körülbelül 4500 pácienst jelent.

A finanszírozásra költött összeg minden évben kétmilliárd forint körül alakul. A szükséges gyógyszerek árának 70 százalékát is az OEP állja, de a hormonok még így is tetemes kiadást jelentenek. Dévai István, a Dévai Intézet alapító főorvosa szerint a támogatás ellenére is 70–150 ezer forintra rúghat az önköltség, sőt előfordulhat akár 300 ezer forintos kiadás is beavatkozásonként.

A párok kis hányada akkor is folytatja a kezeléseket, ha már túl vannak az öt beavatkozáson. Ilyenkor a gyógyszerköltségek mellett a lombikeljárás árát is ki kell fizetniük, ami 280–420 ezer forint.

Évek is eltelhetnek

Meglehetősen hosszú az út, mire egy pár eljut a lombikbébi-eljárásig – mondta Dévai István. Ismeretlen eredetű meddőségnél – ami az esetek 20 százalékát jelenti (40–40 százalékban a nőnél vagy a férfinál vannak problémák) – először úgynevezett ovuláció indikációt végeznek, azaz hormonterápiával serkentik a peteérést.

hirdetés

Ha ez nem vezet eredményre, a következő fok a mesterséges megtermékenyítés (inszemináció), amelyet legfeljebb hatszor lehet elvégezni. (Az OEP adatai szerint 2013-ban 2972 ilyen beavatkozás történt, a finanszírozás összege 14,7 millió forint volt.)

Ha a terhesség így sem alakul ki, felajánlják a lombikeljárást. Amíg ide eljutnak a párok, addig évek is eltelhetnek, egyrészt az előzetes kezelések, másrészt az akár egyéves várólista miatt is.

A lombikbébi-kezelések eredményességi mutatója nagyban függ a nő életkorától. 30 éves kor alatt 35–40 százalék az esélye a teherbe esésnek, 30–35 év között 20–25 százalékra, 35–40 év között pedig 15–20 százalékra csökken az arány. 40 éves kor fölött kevesebb mint minden tizedik beavatkozás jár sikerrel.

Növekvő igények

Üdvözli a kormányzati szándékot Konc János, a Szent János Kórház Budai Meddőségi Centrumának vezetője, aki szerint a beavatkozások számának növelésére régóta nagy az igény, mivel egyre több magyarországi párnak nem születhet természetes úton gyermeke.

Több a környezeti ártalom, kitolódik a gyermekvállalás, és egyre gyakoribb a második kapcsolatban, idősebb korban gyermekre vágyók száma – sorolta Konc János annak az okait, miért nő a meddő párok aránya.

Jelenleg a magyarországi párok 14-15%-a meddőnek számít, ami azt jelenti, hogy egy év aktív próbálkozás után sem születik gyerekük.

Az említett 140-150 ezer pár körülbelül 15-20 százalékának komolyabb programra (például mesterséges megtermékenyítésre, lombikeljárásra) van szüksége.

POH – metropol.hu

hirdetés

Vélemény, hozzászólás?