Babazászlók hirdetik, hogy új élet született

Újabb kezdeményezéssel erősítené a Három Királyfi, Három Királylány Mozgalom a gyermekvállalási kedvet, azt az érzést, hogy az újszülött érték, és egy nagyobb közösség számára is öröm lehet az érkezése.

A budapesti Ferencvárosban lezajlott az első babazászlók átadása és kitűzése, ezek hirdetik az akcióban részt vevő IX. kerületi épületeken, ha újszülött érkezik a házba. A kezdeményező a Három Királyfi, Három Királylány Mozgalom volt, arra kívánják felhívni a figyelmet, hogy az újszülött az egész közösség számára érték és öröm.

Bagon Adriennék megszületett kislányát hirdeti a babazászló. kép: facebook.com/haromkiralyfi

Bagon Adriennék megszületett kislányát hirdeti a babazászló. kép: facebook.com/haromkiralyfi

Az ötlet Oberfrank Pál veszprémi színházigazgató fejéből pattant ki. A zászlóval annak a régi hagyománynak a felélesztését is szorgalmazzák, hogy a kisbaba világra jötte után a családokat a környéken lakók segítsék néhány hétig. A színművész a Napközben hétfői adásában megjegyezte, nem ő találta ki először a babazászlót, mint kiderült, korábban is volt ilyen szokás, és más országokban jelenleg is él.

Bagdy Emőke egyetemi tanár, pszichoterapeuta, klinikai szakpszichológus szerint a babazászlóknak egész biztosan van pozitív hatásuk a közösségre. Az ember közösségi lény, jó az örömöt megosztania, amely így megsokszorozódik. Azok, akik értesülnek a gyermekszületésről, nem mennek el mellette közömbösen. Ha az ember tudja, hogy van egy baba valahol, akkor megjelenik benne az altruisztikus motívum, az odafordulás, a segítségnyújtás szándéka – mondta el a Napközben hétfői adásában.

Régen hagyomány volt a kisbabás otthonokat zászlóval megjelölni, hiszen az a közösségnek is érték, öröm volt. Nem utolsó sorban pedig a jelzés alapján a családot a környéken lakók is segíteni tudták a születés körüli teendőkben. A hotel névadója, Adolph Kolping pedig egykor így fogalmazott: „A család sorsa – akár rövid-, akár hosszútávon nézve – meghatározza az ország sorsát.” A Kolping Hotel 1996-ban elsőként vállalkozott arra, hogy a családi többgenerációs pihenés lehetőségét megvalósítsa, és a pihenés alatt Adolf Kolping szellemének és munkásságának megfelelően a család fontosságát, megerősítését és támogatását szolgálja. Ezért sem áll távol dolgozóinktól a küldetést magukénak is érezni, és komolyan felkarolni.

hirdetés

Babazászló Kolping

Nem titkolt célunk, hogy a zászló minden nap lobogjon az újszülöttek köszöntésére, és egy virtuális térképen a születések helyszíneit is jelöljük. Ezen felül még egy apró kedvességgel is készülünk. Ehhez viszont a szülők segítségére is számítunk, hiszen az ő kérésükre teljesülhet a köszöntés és a meglepetés célba juttatása. A híradás az ünnepélyes ceremóniáról, hétről hétre folyamatos lesz Facebook oldalunkon. Az újdonsült anyukák és apukák a köszöntési szándékukat az info@kolping.hotel.hu e-mail címen vagy a hotel Facebook oldalán is kérhetik a Baba nevének és lakcímének megadásával. Ha szeretnék minél több emberrel együtt ünnepelni a baba születését, küldjenek fotót és minél több információt (hossz, súly, anya, apa, testvére neve, stb.) a kicsiről, és mi szívesen megosztjuk Facebook oldalunk lájkolóival az örömhírt.

Első alkalommal a zászlót a szállodánk igazgatója, Baldauf Csaba húzta fel, aki maga is 4 gyermek büszke édesapja, olvasható a babazászló projekt oldalán.

 

hirado.hu

 

hirdetés

Vélemény, hozzászólás?