Átadták az első Családbarát Kórház díjat

Az egészségügyi intézmények brendjét erősíti a Három Királyfi, Három Királylány Alapítvány és a Magyar Kórházszövetség által alapított elismerés, melyért kórházi osztályok, illetve kórházak pályázhattak. Idén először kapott díjat teljes intézmény, ezenkívül további 23 kórházi osztály nyert Családbarát Kórházi Osztály címet.

A Családbarát Kórházi Osztály címek elnyerése egyben előszobája volt az idén első ízben kiírt Családbarát Kórház díjnak. Ehhez egy intézmény három éven belül három osztályának sikeres pályázása szükséges. Az intézményi díjra így idén hét intézmény adhatta be pályázatát, melyek közül győztesen a Bács-Kiskun Megyei Kórház került ki, a kórház képviselője B. Kopp Judit szobrászművész alkotását vehette át.

kép: haromkiralyfi.hu

kép: haromkiralyfi.hu

A kórház erősen támaszkodik a helyi szervezetekkel, civilekkel, vállalkozásokkal kialakított jó kapcsolatokra. Ezekre támaszkodva tudták megvalósítani például a gyermekosztály falainak mesefigurákkal való díszítését, ingyenes újszülött fotózást az osztályon, támogatott sport programot. A betegek és hozzátartozók kényelmét szolgálja a ruhatár, az ambulancián kialakított gyereksarok. A betegek tájékoztatását segíti a kórház naprakész Facebook oldala és a több osztályon kialakított konzultációs szoba. Gyásztanácsadás is elérhető a kórház területén. A munkatársak számára szélesebb körben igénybe vehetők a rugalmas és részmunkaidős lehetőségek. A dolgozók gyermekeinek nyári tábort szervez az intézmény, és kialakítottak gyermek játszószobát is, mely mindig rendelkezésre áll. Havonta van vásár a kórház területén. Közösségépítő a süteménysütő verseny, futóverseny, családi napok, a délutáni közös szabadidős programok és a kórházi kórus. A kollégák lelki jóllétét szolgálják a burn out és a kommunikációs tréningek.

Az elismeréseket április 12-én, Egerben a XXXI. Kórházszövetségi kongresszuson adták át. A díjátadást megelőzte egy, a díj szakmai zsűrijét megszólaltató kerekasztal-beszélgetés, melyből kiderült, hogy a családbarát szemlélet a kórházakban nem csak a betegek gyógyulását és hozzátartozóik eredményesebb bevonását segíti, hanem a kollégák lelki jól-létét is szolgálja. A dolgozók pályán maradásában és a munkaerő megtartásban egyaránt fontos eszköz. A zsűri kiemelte, hogy az idén különösen nagy érdeklődés mellett zajlott nemes versengésben az ország minden szegletéből érkeztek magas színvonalú pályázatok.

hirdetés

Továbbá felidézték a beadott pályázatokból a leginspirálóbb, és már működő jó-gyakorlatokat, melyek segítséget jelenthetnek a jövőben más kórházak számára is. A dolgozók testi és lelki egészsége megőrzése céljából több kórházban is rendszeresen tartanak dolgozói szűrőprogramokat, kommunikációs és burn out tréningeket, mentor programokat, életmód-és életvezetési tanácsadást, biztosítanak sportolási lehetőséget, illetve több intézményben elmehetnek a dolgozók 2-3 hét szabadságra egyben, ami az erős terhelés alatt dolgozó munkatársak regenerálódását szolgálja.

Ezen kívül a dolgozókat anyagilag is támogatják: apartmant biztosítanak számukra és családjuknak, krízis esetén kamatmentes kölcsönt igényelhetnek, kedvezményes mobil flottát használhatnak, nővéralap működik, valamint ingyen részt vehetnek kulturális programokon (színház), a gyermekeik számára pedig ingyenes nyári tábort biztosítanak az intézmények.

A betegek és hozzátartozóik számára baba-mama klubokat, gyermeknyelvi betegtájékoztatás, automatizált – a szülőket is bevonó – vizitet, hosszabb és kötetlenebb látogatási időt, ingyenes wifi elérést, kutya-és viselkedésterápiát, művészetterápiát biztosítanak.

Ezen jó-gyakorlatok a teljesség igénye nélkül szerepelnek, és elmondható, hogy sok esetben ez még csak a kezdet. Elterjesztésük és átvételük azonban bizonyosan mindannyiunk érdeke.

utonev.hu – haromkiralyfi.hu

hirdetés

Comments are closed.