Szia, Milettke, aranyos neved van!

A szülőszobán és a kórházban töltött idő alatt a szülésznőknek is nagyon fontos szerepük van. Nagy Zsuzsa számos anyuka és fiatal pár szívébe lopta be magát szinte legendás kedvességével, szeretetével.

Hány éve vagy szülésznő?

Negyven éve. A debreceni klinikán kezdtem, közben két évet voltam Gyöngyösön, jelenleg a budapesti női klinikán, a Baross utcában dolgozom – immár 25 éve.

Hogyan zajlik a névadás „rendes” szülésnél, illetve császármetszésnél?

Természetes szülésnél a megszületéskor kérdezzük meg, de a vajúdás alatt is szóba kerülhet. Van, aki nem akarja megmondani, csak szülés után. Császármetszés esetén – sürgős császárnál – a műtét előtt kérdezünk rá, a tervezett vagy programozott császárnál pedig a felvételkor, de a baba kiemelése után is megmondhatja, mivel most már ébren vannak a kismamák.

Nagy Zsuzsa szülésznő

Nagy Zsuzsa szülésznő

Mennyire jellemző, hogy miután a terhesség ideje alatt megtudják a baba nemét, már a tervezett néven szólítják vagy becézgetik a még meg sem született kisbabát?

Vannak, akik az utolsó pillanatig vacillálnak a választással, de általában a terhesség feléig eldöntik.

…vannak, akik az utolsó pillanatig vacillálnak…

Addig fantázianevekkel szólítják meg a babájukat, pl. Pocaklakó, Babó, Picur. Előfordul, hogy valaki az elejétől a nevén hívja, de van olyan is, aki, ha tudja a nevét, akkor sem úgy hívja, hanem marad a fantázianévnél.

Milyen változásokat tapasztalsz a névadási szokásokban, megfigyelhető bármiféle tendencia?

Ma a jelenleg divatos neveket választják, de figyelembe veszik, hogy a családban van-e már ilyen név. Ha több nevük van, azt gyakran oda is adják, de volt már olyan, aki megbánta, hogy több nevet adott, mert a következő gyereknek nehezen talált olyat, ami tetszik. Manapság változatosan adnak nevet, és talán újra visszajönnek a régi nevek is, pl. a Katalin, az Imre vagy a József.

Hogy látod: a szülők közösen hozzák a döntést? Ki a domináns a névadásban?

Megbeszélik a névadást, de úgy veszem észre, hogy a nők dominánsabbak, illetve a fiúgyermekek nevét a férjek szívesebben adják, jobban harcolnak érte.

A névadást tekintve mennyire felkészülten érkeznek a szülők a szülőszobára?

hirdetés

A nálam szülő nők között nem volt olyan, aki hozta magával az utónévkönyvet, de olyan volt, akinek én adtam oda. Előfordult, hogy valaki a szülőszobán meggondolta magát, és más nevet választott a babájának.

Találkoztál olyan névvel, ami még téged is meghökkentett?

…volt olyan név, ami meglepett…

Volt olyan név, ami meglepett: az Életke nagyon megtetszett, és az unokáimat is szoktam így becézni.

A praxisodban született egymás után vagy egy napon belül több azonos nevű baba is?

Egy napon született több azonos keresztnevű gyermek is a szülőszobán, de volt olyan is, amikor két teljesen azonos nevű gyermek született, ráadásul egy szobába kerültek az anyák, így nagyon kellett figyelni a csecsemősöknek, nehogy elkeveredjenek. Mostanában karszalagra írjuk a babák azonosítóját, ez az anya nevéből, a kórlap számából és a TAJ számból áll.

A nevek, névdivatok változnak, de vajon változik-e az a bizonyos pillanat is, amikor megszületik a baba, és megkapja a nevét?

A születés pillanata nagyon megható, felemelő: egy új élet születik.

…a születés pillanata nagyon megható, felemelő…

Régen talán izgatottabbak voltak a szülők, amíg ultrahanggal nem tudták megmondani a kisbaba nemét. Manapság olyan technikák vannak, amelyek a baba arcát is megmutatják.

Te milyen nevet választottál a gyerekeid számára?

Az én szüléseimkor már tudtam, hogy milyen neműek lesznek a gyermekeim, mindkét alkalommal a férjem választott, de nekem is tetszett. A fiam Gergely, mert őrállót, éberen őrködőt jelent, a lányom Vincencia, győztes. Van három unokám: Hanna, Rebeka és Lilián, az ő nevüket az anyukájuk döntötte el.

Tudnál mondani egy érdekes, névadással kapcsolatos történetet?

Van egy anekdota, amit az idősebb bábák szoktak mesélni: behoztak a klinikára egy anyukát szülni, aki az ötödik babáját várta, de nem tudta, hogy fia lesz, vagy lánya. A szülés után megkérdezte a szülésznő tanuló, mielőtt elvitte, hogy fogják hívni a picit, mire az anya: mi lett? Erre a szülésznő: Szia, Milettke, aranyos neved van!

Radván Xénia, Takács Zoltán

A cikk az Utónév Magazinban jelent meg

hirdetés

Comments are closed.