A kismamahaj rejtelmei

Mi is történik a hajjal? Kezdődik a várandóssággal… Minden szép és  ígéretes, a hormonok nemcsak a lelket, de a hajkoronát is az egekbe repítik!

A legtöbb kismama ilyenkor azt észleli, hogy haja dúsabb, erősebb és fénylőbb mint valaha. Emellett még változhat a haj színe is, gyakrabban sötétebb árnyalatra vált. Sokak pedig azt tapasztalják, hogy hajuk jóval göndörebbé válik.

Terhesség kismama

Mindezen változások hátterében a terhesség során magas szintet elérő női nemi hormonok, leginkább az ösztrogén szerepe jelentős. Ez a hormon ugyanis a hajszálak életciklusát befolyásolja, mégpedig úgy, hogy a ciklus lelassul, így a hajszálat a szőrtüsző tovább megtartja. Ennek köszönhetően lesz dúsabb a haj, hogy a normális hajhullás mértéke csökken.

De mi történik a szülés után?

Szülést követően a hormonszintek fokozatosan változnak, az ösztrogén szintje csökken, egyénenként különböző gyorsasággal. Ennek köszönhetően az idilli pozitív változások a haj kapcsán is sajnos visszafordulnak. A szülés után nagyjából a nők fele tapasztalja a fokozódó hajhullást, akár extrém módon is, ami általában a szülést követő 4. hónapra válik zavaróvá.

Jó hír egyébként, hogy a haj mennyiségi változása mellett a minőségi változások sokaknál aztán tartósnak bizonyulnak (hajszín változás, göndörödés, vagy egyenesedés), aminek a magyarázata egyelőre várat magára.

És meddig tűrjük ezt?

hirdetés

Nagyjából egy év az az időintervallum, amire a hajhullásnak illik mérséklődnie. Amennyiben ezután sem észlelhető javulás, érdemes bőrgyógyászati vizsgálatra jelentkezni, ugyanis  hajhullás egyéb okainak felderítésére lehet szükség.

Szóval mire ügyeljünk a kisbabás-hajhullós időszakban?

1. Egyrészt tudjuk a kellemetlen folyamatot némileg ellensúlyozni azzal, ha a terhesség alatt szedett vitaminkoktélt továbbra is fogyasztjuk! Ez jót tesz nemcsak a hajnak, de a szoptatás által igénybe vett szervezet egyéb raktárainak is.

2. A hajkorona mennyiségi változását különböző ápolási (volument növelő, revitalizáló sampon, balzsam, ápoló), vagy egyéb technikákkal (frizura változtatás) ellensúlyozhatjuk.

3. Vigyázzunk a hajszálakkal! Főleg csecsemő mellett egy-egy hosszabb hajszál, vagy hajcsomó szerencsétlenül tekeredve olyan elszorítást okozhat, ami akár keringési problémához is vezethet egy apró ujj vagy végtag körül.

4. A szoptatás abbahagyását követően további orvosi kezelések is rendelkezésre állnak a hajhullás mérséklése céljából!

Írta: Dr. Hatvani Zsófia (bőrgyógyász szakorvos)

forrás: happydermis.blog.hu

hirdetés

Vélemény, hozzászólás?