Kétezer új bölcsődei férőhely létesül még idén

Kétezerrel nő a bölcsődei helyek száma 2013 végéig, ez azt jelenti, hogy az elmúlt két évben kialakított férőhelyeket is beleszámítva 3500-zal több bölcsődés kaphat helyet ezekben az intézményekben – jelentette be az Emberi Erőforrások Minisztériumának szociálpolitikáért felelős helyettes államtitkára pénteken a bölcsődék napja alkalmából tartott budapesti rendezvényen.

Asztalosné Zupcsán Erika elmondta, hogy az idén 37 179 gyermeket írattak be a bölcsődékbe, két százalékkal többet, mint ahány férőhely van.

kép: Attish78/indafoto.hu

kép: Attish78/indafoto.hu

Közölte, 284 ezer két év alatti gyermek él ma Magyarországon, ez pedig azt jelenti, hogy 13 százalékuknak tudják jelenleg a férőhelyet, illetve az ellátást biztosítani. Az MTI kérdésre elmondta azt is, hogy 2011-ben mintegy hatezer gyereket nem tudtak felvenni a bölcsődékbe, ám ez a szám a nagyarányú fejlesztéseknek köszönhetősen jelentősen és folyamatosan csökken.

hirdetés

Arra hívta fel a figyelmet, hogy a kormány egyik legfontosabb célja a családok megerősítése, ezért is fordítottak az elmúlt két évben több mint tízmilliárd forint pályázati forrást új bölcsődei férőhelyek létrehozására, illetve intézmények bővítésére, felújítására.

Jelezte: már csak egy régióban, az észak-magyarországiban van nyitott pályázat április végéig; itt a kormányzat nem kér önrészt a beruházásokhoz, így gyakorlatilag 100 százalékos a támogatás.

A helyettes államtitkár szólt arról, hogy az új férőhelyek kialakításával a kormányzat azoknak az anyáknak kíván segíteni, akik vissza akarnak térni a munka világába. Utalt arra, egyre inkább kitolódik a gyermekvállalás ideje, illetve vannak, akik nem vállalnak gyereket, a népesség pedig egyre fogy.

Az MTI-nek arról is beszélt, hogy a bölcsődék több mint 90 százaléka az önkormányzatok fenntartásában működik.
MTI

hirdetés

Vélemény, hozzászólás?