Hizlalnak a terhesvitaminok?

A terhesség testsúlygyarapodással jár, ez tény. Viszont számtalan olyan történetet hallani, amikor az eleve karcsú kismama a kelleténél lényegesen többet szedett magára. Ezért sokan a terhesvitaminokat hibáztatják – nem ok nélkül. Arról, vajon hogy lehetne ezt kivédeni amellett, hogy közben támogatjuk saját és kisbabánk egészségét Lőrinczi Orsolya védőnő tájékoztatott.

Mennyi a normál testsúlygyarapodás?

Eléggé megoszlanak a vélemények arról, hogy a várandósság során mennyi testsúlygyarapodás számít normálisnak, hiszen ezt befolyásolja többek között az anyuka terhesség előtti testtömeg indexe, valamint a baba súlya is.

Illusztráció. kép: Steven Depolo

Illusztráció. kép: Steven Depolo

Ludwig Maximiliens Egyetem kutatói terhesség előtti súly alapján BMI testtömeg indexe alapján 3 csoportba osztják a várandósokat:
1 csoport 30-34,9 BMI- sovány
2 csoport 35-39,9 BMI- normál
3 csoport 40 feletti BMI- elhízott

A szakemberek többsége abban egyetért, hogy havi 1-1,5 kilogrammot tartanak normálisnak. A Brit Institue of Medicine ajánlása szerint a normál súlyú kismamáknak terhesség alatt 10,5-15 kg a sovány kismamáknak 12,5-18 kg, míg a túlsúlyos kismamáknak 7-11 kg súlygyarapodás az ideális (bár az Orvostani Intézet szerint inkább ez inkább 5-9 kg)
Baj, ha túl nagy a súlyfelesleg a terhesség alatt?

A túlsúly nemcsak általánosságban, hanem a várandósság alatt is nagy veszélyeket rejt. Bármennyire is meglepő, a túlsúlyos nők gyakran vitaminhiányosak, annak ellenére, hogy a kelleténél több kalóriát visznek be. Szakemberek megállapították, hogy 40%-ban vas, 4%- ban B12 és 24%-ban folsav hiányban szenvednek, pedig ezek a vitaminok egy egészséges terhességhez elengedhetetlenek. Ráadásul a túlsúlyos nők körében gyakoribb a magasvérnyomás, a cukorbetegség, a preeclampsia – azaz a terhességi toxémia-, továbbá náluk gyakrabban fordulnak elő légzőszervi panaszok, gyakran később indul be a tejelválasztás, így a szoptatási arány is alacsonyabb az elhízott nőknél.

hirdetés

A B-vitamin a fő bűnös

Sokan mutogatnak a terhesvitaminokra hízás szempontjából, mint fő bűnösre. És valóban, nem zörög a haraszt…. Viszont a teljesebb képhez nem árt néhány fontos dologgal tisztában lenni. Ezek a készítmények többsége számtalan vitamint, néhányuk pluszban még hasznos ásványi anyagokat és nyomelemeket tartalmaznak, támogatva az anya és a baba egészségét.

A baj a legtöbb termékkel azonban az, hogy az összes hatóanyag egyetlen kapszulában van összesűrítve, attól függetlenül, melyik trimeszterben van épp a kismama. Pedig mindháromnál más, illetve más dózisú vitaminra és ásványi anyagra lenne szükség, ami nem is csoda, hiszen a magzat különböző fejlődési szakaszokon megy keresztül. Éppen ezért amennyiben az anyuka ugyanazt a készítményt szedi mindhárom trimeszterben, olyan anyagokat is bejuttat a szervezetébe, amire valójában nincs, vagy kevesebbre van szüksége.

Az elhízásért tulajdonképpen a B-vitaminok többsége felel (leginkább a B12). Ezekre a vitaminokra bár nagy szükség van a terhesség első két trimeszterében, ám a harmadikban feleslegesek (kivéve a B6-vitamint), hiszen étvágynövelő hatással bírnak.
Az elhízás egyéb okai:
– genetikai tényező
– pszichés állapot
– környezeti tényezők
– szervi rendellenességek
– mozgásszegény életmód

Van megoldás, ha nem akar elhízni

Felmerülhet a kérdés, hogy vajon mit lehet tenni, ha nem szeretnénk elhízni, ám a biztonságos terhesség érdekében a terhesvitaminokról sem szeretnénk lemondani? Ebben az esetben érdemes trimeszterenként más-más összetételű terhesvitamint szedni, ami az adott időszakra a szükséges támogatást nyújtja.

OPH – Trimezter

hirdetés

Vélemény, hozzászólás?