Brüsszel: több ingyen tejet és gyümölcsöt az iskolásoknak

Az általános iskolai ingyen tej és ingyen gyümölcs program összevonására tett javaslatot csütörtökön az Európai Bizottság, amely különösen a 6 és 9 éves korosztály gyerekkori elhízása és egészségtelen táplálkozása miatt aggódik. A két program költségeinek fedezésére a következő hétévben minden tanévben összesen 230 millió euró áll majd rendelkezésre,33 millióval több, mint az előző pénzügyi ciklusban.
A Bizottság friss javaslatának értelmében a jövőben összevonnák azt a két programot, amelynek keretében részben uniós pénzből ingyen tejet, gyümölcsöt és zöldséget osztanak szét az általános iskolákban a gyerekeknek. Az egészséges táplálkozást is népszerűsíteni hivatott két programból közel 30 millió kisiskolás profitál EU-szerte, 20 millióan közülük naponta friss tejet, további 8 és fél millió diák pedig gyümölcsöt és zöldséget fogyaszthat.

Illusztráció. kép: barockschloss

Illusztráció. kép: barockschloss

A két program költségeinek fedezésére a következő hétévben minden tanévben összesen 230 millió euró áll majd rendelkezésre, 33 millióval több, mint az előző pénzügyi ciklusban. Ebből 150 millió euró gyümölcsökre és zöldségekre, 80 millió euró pedig a tejre.

Dacian Ciolos, az EU mezőgazdasági biztosa szerint a programok átszervezésének és racionalizálásának két sürgető oka is van. Az egyik, hogy megállítsák a gyermekek körében csökkenő zöldség- és gyümölcsfogyasztási trendet. A másik pedig a gyerekek fogékonyságának növelése az egészséges táplálkozás és az abból fakadó előnyök iránt.

hirdetés

Ezért az új programban a tej- és a gyümölcsosztás mellett nagyobb hangsúly kerül a nevelésre és a tájékoztatásra többek között úgy, hogy a keretből diákok farmlátogatását, és más, a városi gyerekeket a mezőgazdasághoz közelebb vivő programokat finanszíroznak majd.

A Bizottságot a túltáplált és elhízott gyerekek számának ugrásszerű növekedése aggasztja s leginkább. A Nemzetközi Egészségügyi Szervezet egy 2010-es felmérése szerint az EU-ban a 6 és 9 év közötti korosztályban a három gyerekből egy túltáplált volt.

A programban való részvétel nem kötelező a tagállamoknak, de a túlnyomó többségük igénybe vette az erre a célra felhasználható uniós forrásokat. A gyümölcs – és zöldségosztási programot 50-75 százalékban támogatja az EU, a fennmaradó részt a tagállamoknak kell pótolniuk.

Magyarország 2011/2012-ben 1 millió 355 ezer eurót kapott az Uniótól erre a célra, az iskolai gyümölcsosztó programból pedig 4 és fél millió euróra lehet jogosult a 22013 és 2014-es időszakban. A mi esetünkben 69 százalékos az uniós társfinanszírozás mértéke. Az egyes tagállamok által igénybe vehető források mértéke a 6-10 év közötti iskolások számától, a pénzek eddigi felhasználásától és a tagállam igényeitől függ.-tudatta a bruxinfo.hu

Orient Press

hirdetés

Vélemény, hozzászólás?