Egészséges életmódra lehet tanítani az agyat?

Egy új kutatás szerint az agyat meg lehet arra tanítani, hogy inkább az egészséges ételeket preferálja az egészségtelenekkel szemben – állapította meg egy kisméretű, 13 túlsúlyos és elhízott résztvevő bevonásával készült tanulmány, amelynek eredményeiről a Fox News számol be.
A résztvevők közül nyolcan speciális testsúlycsökkentő programban vettek részt, amelynek keretében magas rost és fehérje, valamint alacsony szénhidráttartalmú ételeket kellett fogyasztaniuk. A maradék öt résztvevő nem követett semmilyen diétát.

kép: with wind

kép: with wind

A fogyókúra célja az volt, hogy elérjék, a résztvevők ne legyenek gyakran éhesek és akkor is inkább az egészséges ételeket kívánják meg az egészségtelenekkel szemben.

A vizsgálat kezdetén, majd hat hónap elteltével mindannyiuk MRI vizsgálaton esett át. Azt találták, hogy a testsúlycsökkentő programban résztvevők agyának jutalmazásért felelős területe jelentősen megváltozott.

hirdetés

Amikor különböző képeket mutattak nekik, megfigyelték, hogy az egészséges ételek látványa nagyobb, míg az egészségteleneké kisebb reakciót váltott ki az agy említett területén.

A szakemberek arra a következtetésre jutottak, hogy agyat igenis meg lehet tanítani arra, hogy az egészséges ételeket szeresse.

OPH

hirdetés

Vélemény, hozzászólás?