Egészséges életmóddal megelőzhető a terhességi diabétesz

A teherbeesést megelőző egészséges étkezéssel és életmóddal a várandósság alatt kialakuló gesztációs diabéteszes esetek mintegy felét meg lehetne előzni – állapította meg egy új, 14000 fő bevonásával készült amerikai tanulmány, amelyről a Heatlh Day számol be.
A túlsúly, ami leginkább a nem megfelelő életmód és étrend miatt alakul ki, az egyik legnagyobb rizikófaktora a terhességi diabétesz kialakulásának.

A tanulmány eredményei azt mutatták, hogy már a várandósság előtt is túlsúllyal küzdőknek négyszer nagyobb volt a kockázatuk a betegség kialakulására összehasonlítva azokkal, akik normál testsúllyal vágtak bele a gyerekvállalásba.

hirdetés

Azoknak a nőknek, akik normál testalkatúak voltak, nem dohányoztak és mozogtak a terhességük előtt, 52 százalékkal kisebb volt a rizikójuk a gesztációs diabétesz kialakulására, összehasonlítva kortársaikkal.

Azoknak, akik még emellett odafigyeltek az egészséges táplálkozásra, még ennél is nagyobb mértékben, 83 százalékkal csökkent a kockázatuk a betegség kialakulására.

Az eredmények tehát azt mutatják, hogy a gesztációs diabétesz egy kis odafigyeléssel megelőzhető, de erre már a terhesség előtt gondolni kell.

OPH

hirdetés

Vélemény, hozzászólás?