A gyerekek annyit mozognak, amennyit anyukájuk

Az ‘alma nem esik messze a fájától’ mondás úgy tűnik a mozgásra is igaz, egy új tanulmány ugyanis kimutatta, hogy egy anya fizikailag minél aktívabb, annál többet mozog gyereke is – írja a BBC. A brit kutatók, akik 500 anya és gyerekeik mozgási szokását vették szemügyre, ugyanakkor azt vették észre, hogy a legtöbb esetben a fizikai aktivitás alatta marad az ajánlottnak.

A tanulmány keretében a Cambridge és a Southampon Egyetem szakemberei hét napon keresztül szívritmusmérő eszköz segítségével mérték a résztvevők fizikai aktivitásának szintjét.

kép: U.S. Army

kép: U.S. Army

A gyerekek, bár természetüknél fogva jóval mozgékonyabbak, mint a felnőttek, aktivitásuk nagyban múlik szüleiken is – vélik a tanulmány szerzői. Ezért utóbbiaknak kulcsfontosságú szerepük van az egészséges testmozgásra való szoktatás tekintetében.

hirdetés

Az említett szívritmus-mérő eszközt a résztvevők a nap 24 órájában viselték egy héten keresztül. Az eredmények mérése során megállapították, hogy az anyák és gyerekük fizikai aktivitása között szoros összefüggés van. Minél többet mozgott ugyanis az anyuka, annál nagyobb volt gyerekének fizikai aktivitása is.

A vizsgálat során figyelembe vettek olyan befolyásoló tényezőket is, minthogy az anya dolgozott-e vagy sem, és hogy gyerekének voltak-e testvérei.

OPH

hirdetés

Vélemény, hozzászólás?