Vékonyabbá tehet az alvás?

Ügyeljen arra, hogy gyereke eleget aludjon, az ugyanis segít a normál súly szinten tartásában – állítja egy új tanulmány. A három hétig tartó vizsgálatba 37, 8-11 éves korú gyereket vontak be – számol be a Fox News.
Azt már korábbi kutatások is kimutatták, hogy a túl kevés alvás megváltoztatja az étvágyat, az anyagcserét. A mostani tanulmány során megállapították, hogy a gyerekek kevesebbet ettek és ezért a súlyuk is kevesebb volt, amikor korábban feküdtek le aludni, mint általában.

kép: yulchee/indafoto.hu

kép: yulchee/indafoto.hu

Mivel a tanulmány kisméretű volt, azért a szakemberek további vizsgálatok elvégzését tervezik annak érdekében, hogy teljes biztossággal tudják állítani: az a gyerek, aki többet alszik, kevesebbet is eszik.

hirdetés

A vizsgálat első hetében a gyerekek annyit aludtak, mint általában, 9 és fél órát. Ez kevesebb a kisiskolás gyerekek számára ajánlottnál, ami 10-11 óra. Ezt követően véletlenszerűen két csoportra osztották a gyerekeket. A második hét során az egyik csoport tagjai másfél órával korábban mentek aludni, mint általában. Ezalatt a másik csoport résztvevői a szokásosnál másfél órával később feküdtek le. A harmadik hétre pedig felcserélték a csoportokat.

Amikor többet aludtak a gyerekek, átlagosan 134 kalóriával kevesebbet ettek, mint amikor kevesebbet aludtak. Ez bár nem tűnik soknak, hosszú távú hatása lehet a szervezetre, mint a hormonháztartás és az anyagcsere megváltoztatása, ami súlyproblémákhoz vezethet.

OrientPress Hírügynökség

hirdetés

Vélemény, hozzászólás?