Szemléletváltással is ösztönözni kell a gyermekvállalást

Új módon, szemléletváltással is ösztönözné a gyermekvállalást a Népesedési Kerekasztal, amely baba- és mamabarát szülészeteket javasol – hangzott el a Kossuth Rádió 180 perc című műsorában. Nem független a többedik, de akár az első gyermek vállalása attól, milyenek a szülészetek, milyen élmény marad a szülés – indokolta a kezdeményezést Benkő Ágota, a Népesedési Kerekasztal koordinátora.
Bababarát szülészetek már léteznek, baba- és mamabarát osztályok azonban még nincsenek Magyarországon – magyarázta a különbséget Dékány Ágnes szülész-nőgyógyász. Előbbi célja a szoptatás segítése, támogatása, az édesanya és a gyermek egy szobában való elhelyezése, a kezdeményezés ezt egészítené ki – részletezte.

kép: Tunci30/indafoto.hu

kép: Tunci30/indafoto.hu

A baba- és mamabarát minősítés a szülés időszakáról, a szülésbe való beavatkozásról, az anyuka és a kisbaba egységként való kezeléséréről „szól elsősorban” – fogalmazott Dékány Ágnes, példaként említve, hogy a kisbabát a szülés után nem vinnék el az anyukájától, hanem – ha mindkettejükkel rendben van minden – az édesanya rögtön megkaphatná a csecsemőt, és „nem zavarja meg ezt olyan beavatkozás, amely későbbre halasztható.”

hirdetés

A javaslatot eljuttatták a minisztérium képviselőinek, az ügy most a döntéshozók kezében van – tette hozzá Benkő Ágota. Nagyon magas azoknak a fiatalok aránya, akik azt mondták kérdésünkre: nem szeretnének gyereket – hívta fel a figyelmet ugyancsak a 180 percben Dávid Bea, a Semmelweis Egyetem Mentálhigiéné Intézetének igazgatója. A megkérdezettek 14 százaléka válaszolt úgy a gyermekvállalásra vonatkozó kérdésre, hogy „attól függ” – tette hozzá a szakember, megjegyezve: a 24-25 éves korosztály mindössze 5 százalékának van gyermeke.

A megkérdezett lányok 27, a fiúk 29 éves korukban szeretnék első gyermeküket, azaz a gyermekvállalás 4-5 évvel is kitolódott a 20 évvel ezelőtti adatokhoz képest – mondta Dávid Bea.

Az igazgató emlékeztetett: régóta tudni, hogy egy társadalom akkor reprodukálja magát, ha legalább 2,1 gyermek születik egy családban, ez a szám azonban jelenleg 1,3. A folyamat nem a rendszerváltozáshoz köthető, a tendencia korábban kezdődött – jegyezte meg.

hirado.hu

hirdetés

Vélemény, hozzászólás?