Sakira és Zétény: sztárok és hagyományok ihletik a névadást Sakira és Zétény: sztárok és hagyományok ihletik a névadást

A keresztnév egy életre szól, felelőssége van tehát a szülőknek a névadásban. A választékra nem lehet panasz, a hivatalos utónév jegyzékben közel háromezer név szerepel.

A magyar névadási szabályok a szigorúbbak közé tartoznak, ötletszerűen – például két keresztnév összevonásával – alkotott neveket nem engedélyeznek a jogszabályok. Ha a szülők mégis olyan nevet szeretnének bejegyeztetni, amely nem található a Magyar Tudományos Akadémia (MTA) Nyelvtudományi Intézete által összeállított listában, akkor külön engedélyt kell kérniük.

Ezt követően nyelvészek döntenek arról, bejegyezhető-e a kért név. A keresztnevek száma kötött, a szülők által meghatározott sorrendben legfeljebb kettő, a gyermek nemének megfelelő utónév jegyezhető be. Mégpedig minden esetben a magyar helyesírás szabályai szerint. Tehát a Jacqueline Zsaklin, a Charlotte Sarlott, a Jennifer Dzsenifer a hivatalos anyakönyvben.

Az akadémia nem javasolja olyan név bejegyzését, amelynek hangzása, jelentése a gyerek személyiségfejlődésére nézve a későbbiekben káros lehet, amely miatt csúfolhatják, kiközösíthetik őt.

A szülőknek tehát nem mindig könnyű a dolguk, és amellett, hogy megfelelő legyen a keresztnév, arra is illik ügyelni, hogy szinkronban legyen a vezetéknévvel. Rövid vezetéknévhez jól megy a hosszabb utónév és fordítva. Például Nagy Izabella, vagy Szentgyörgyfalvi Éva.

hirdetés

Nem árt az sem, ha változatos a név hangrendje, a Remete keresztnévhez jobban illik a László, vagy a Zsombor, mint a Levente. Emellett érdemes elkerülni a Cserép Virág, Futaki Bátor és Vastag Barna jellegű párosításokat is.

S ha minden jószándék és átgondoltság ellenére sem elégedett valaki a keresztnevével, változtathat rajta. Tizennyolc éves kor fölött saját maga, a nagykorúság elérése előtt pedig a szülő kérheti a keresztnév megváltoztatását. Első alkalommal tízezer, második alkalommal ötvenezer forint a tarifa.

Változatlanul tartják népszerűségüket a külföldiek

A változatos névadás a jellemző napjainkban – tudtuk meg a szekszárdi polgármesteri hivatal igazgatási osztályától. A hagyományos nevekből, mint például a Mária, vagy a János, kevés akad. A lányneveknél még viszonylag nagyobb gyakorisággal fordul elő az Anna és a Hanna név, közkedvelt a Zoé és a Zsófi. A fiúknál ugyanez a helyzet a Marcell, Zétény, Dávid, Botond nevekkel. Divatba jöttek az ősi magyar személynevek, mint például a Hunor. Az említetteken kívül pedig a külföldi nevek magyar változatait adják a legszívesebben: Seron, Dzsesszika, Zsaklin, Sakira, Dzsúlió, Achillesz, Ronaldó és társaik. A különleges név után gyakran egy „hétköznapibb” második nevet is kap a gyerek. Ami még megfigyelhető, egyre gyakoribb, hogy a fiúk az édesapjuk keresztnevét kapják, ami régebben nem volt jellemző.

Ereje van a névnek

A latin mondás szerint Nomen est omen, azaz „A neve a végzete”. Nem véletlen, hogy a régmúltban, illetve egyes kultúrákban még manapság is nagyon gondosan választottak nevet, és a névadáshoz különleges szokások, tabuk fűződtek. Az indiai Nágaföldön a keresztnév olyannyira titkos, hogy senkinek sem árulják el, ám mivel szólítani kell valahogy egymást, az emberek ilyesféle neveket viselnek: Mary, Aki Nem Mary, és Joe, aki nem Joe.

Mercédesz és Pótkerék

Hondurasban egyre népszerűbb a Pótkerék és a Gyújtógyertya név. Az amerikai kontinens országaira – élén az egyesült Államokkal – általánosságban jellemző az igen liberális névadás. Egy házaspárnak például engedélyezték, hogy öt gyermekének betegségek latin nevét adja keresztnévként. A legidősebbet Appendicitisnek (vakbélgyulladás) hívják. Ilyen „csoda” itthon is volt. Jó húsz éve egy alföldi faluban nagyon felkapott lett a Mercédesz utónév. Egy megyei ellenőrzés során azonban kiderült, hogy a név viselői mindannyian kisfiúk. Érthető a logika, a szülők azt gondolták, hogy „autóneve” csak fiúnak lehet. Azt sajnos nem tudták, hogy a márkát Benz úr lányáról nevezték el, akit Mercedes-nek hívtak.

forrás: teol.hu

hirdetés

Vélemény, hozzászólás?