Állatnevek

Legnépszerűbb házikedvenc, a kutya

Kezdjük a kutyával. Nem ildomos női vagy férfinevet adni ebünknek, akármilyen okos is a nézése, mert kellemetlen lehet, ha a szomszédunkat vagy a gyerekét ugyanúgy hívják. Ha elkurjantjuk magunkat: „Alex, hozd vissza a labdát!”, megeshet, hogy szegény szomszéd azt hiszi, neki szólt a parancs, és engedelmesen visszahozza. De ha azt kiáltjuk: „Alex, nem szégyelled magad?! Szétrágtad a papucsot? Tűnj el a szemem elől!”, az még kellemetlenebb, különösen, ha a szomszéd szeret a bokor mögött a metszéssel egybekötve hallgatózni, és megrémül a kiabálásunktól.

Állatnevek

A kutyák névadásában – akárcsak a gyerekek utónevének kiválasztásában – nagy ereje van annak, hogy éppen milyen sorozat megy a tévében. Egy időben például sok Kántor volt, főleg a németjuhászok körében (Kántor nyomoz), illetve a Lassie név is népszerű volt a Lassie hazatér c. film vetítése idején.

Vannak, akik pl. az összes kutyájukat Buksinak nevezik el, és nem is akarnak változtatni ezen a szokásukon. Még csak számot se biggyesztenek elé, mint az uralkodóknál (I. Buksi, II. Buksi…), de így legalább nem tévesztik el a kutya nevét, ha gyorsan kell kimondani. Léteznek kifejezetten jó kutyanevek, sőt, kutyanévnapok is (!), amikor jutalomfalattal kedveskedhetünk kedvencünknek.

hirdetés

Vera: Szerintem nem árt alaposan átgondolni, milyen nevet adunk ebünknek. Pl. a szomszédaink kutyái a Zokni és a Gyökér névre hallgatnak. A gazdáik már mélységesen megbánták a névválasztást, mert az egyik eb butuskább, mint a másik, de hát: nomen est ómen…

Flóra: Első kutyánkat Szamócának hívták. A kisfiam kétéves volt, amikor nyár elején elétettünk egy tál finom szamócát, és biztattuk, hogy „Edd meg a szamócát, nagyon finom!”. A gyerek szeme könnybe lábadt, és egyből megnézte, vajon kis kedvence ott van-e az udvaron, vagy már csak a tányérjában láthatja viszont…

Tudta? Régebben sok kutya neve volt valamilyen folyónév, mint Tisza, Sajó, Duna stb. Ennek az az oka, hogy az állatok veszettségét a víz hiányával magyarázták. Ezért óvónévként már a névadással igyekeztek megelőzni ezt a betegséget.

Rangáné Lovas Ágnes

A cikk az Utónév Magazinban jelent meg

hirdetés

Comments are closed.