Mit tegyünk, ha egy név sem tetszik?

Kilenc tanács tanácstalanság esetére

1. Minden baba más-más jelzéseket ad már a pocakból is: az egyik sokat mozog, a másik sokat alszik. A modern technika segítségével már láthatjuk is a kisbabánkat az ultrahangos vizsgálaton. Ha eléggé intuitívek vagyunk, ráérezhetünk születendő gyermekünk személyiségére.

2. Ha egy utónév sem tetszik, de meg vagyunk elégedve a sajátunkkal, illetve a házastársunkéval, a gyermekünknek is átadhatjuk a nevünket.

3. Ha csak az egyik szülő neve tetszik mindkét félnek (pl. Krisztina), de ellenkező nemű gyerek születik, akkor az adott név férfiváltozata is adható (pl. Krisztián).

4. Ha nem szeretnénk a saját nevünket adni, kereshetünk hasonló betűvel kezdődőt (pl. Zsófia – Zsanett, Péter – Patrik), vagy hasonló hangzásút (pl. Andrea – Adrienn, Benedek – Benjámin), esetleg rokon nevet (pl. Erzsébet – Eliza, Róbert – Robin), vagy ugyanazzal a jelentéssel bírót (pl. Hajnalka – Auróra /jelentésük: hajnal, Mátyás – Teodor/ jelentésük: Isten ajándéka).

hirdetés

5. Választhatunk kizárólag jelentés alapján is. Ebben az esetben elsősorban a nevek jelentéstartalmát nézzük, és utána azt, hogy ezek közül melyik tetszik a legjobban, illetve melyik illik jobban a családi nevünkhöz.

6. Vannak olyan nevek is, amelyek a hangzásuk alapján már eleve pozitív tulajdonságot jelölnek: pl. Ajándék, Bátor, Szilárd stb.

7. A névadásban egy szeretett rokon, ismerős, szimpatikus ember is megihlethet. Érdemes nyitott szemmel járni az utcán, játszótéren – előfordulhat, hogy meglátunk egy „cuki” kisgyereket, akinek a neve is kedvessé válik előttünk. (Vannak, akiket filmben, könyvben előforduló név ragad meg – a média és a névadás kapcsolatáról külön olvashatunk a magazinban.)

8. Kereshetünk olyan keresztnevet, amelyben néhány betű megegyezik a vezetéknévben találhatókkal.

9. Vannak, akik több névvel is „készülnek”, és a születés pillanatában döntik el, melyik név illik a kis újszülöttre.

A cikk az Utónév Magazinban jelent meg

hirdetés

Comments are closed.