Nem tud szoptatni? Vesse be az alábbi praktikákat!

Sok édesanya szembesül a gyerek születése után azzal, hogy bármennyire is szeretné, de nem tudja szoptatni a babáját, mivel nem indult meg kellő mértékben a tejelválasztása. Dr. Bérczy Judit, a Budai Endokrinközpont endokrinológus főorvosa elárulja, milyen praktikákkal lehet segíteni a problémán.
A tejtermelés zavarának hormonális okai

Napjainkban már szinte elvárás, hogy a kisgyermekét az anyuka szoptassa, hiszen ezáltal nem csak egészségesebb és ellenállóbb lesz a csecsemő, de az anya-gyerek kapcsolatot is erősíti. Így persze nem csoda, hogy kudarcként éli meg egy nő, ha nem úgy megy a táplálás, mint ahogy az a nagy könyvben meg van írva.

kép: raruschel

kép: raruschel

A tejelválasztást több tényező is befolyásolja –lelki és testi okok egyaránt-, ám ha a hormonális problémákat nézzük, akkor a leggyakrabban az alacsony prolaktin szint áll a probléma hátterében, de természetesen más hormonális működészavar is okozhatja, pl. hipotireózis, mellékvese kifáradás, esetleg egy nehéz szüléshez társuló agyfüggelékmirigy működési rendellenesség.

Tejtermelést fokozó italok

hirdetés

Ánizs tea: a Földközi-tenger környékéről származó illatos ánizst már évszázadok óta használják tejfakasztásra, és jó oldala, hogy a szoptatás segítése mellett görcsoldó, antibakteriális és emésztést serkető hatásairól is híres.

Citromfű tea: a legnépszerűbb tejtermelést fokozó teák közül a legszélesebb körben elterjedt az a citromfű tea, ugyanis több más gyógynövénnyel ellentétben kifejezetten kellemes az íze, így előszeretettel fogyasztják. A szoptatáshoz idegnyugtató hatása révén is hozzájárul, így különösen hatásos azoknak, akik stresszes életmódjuk miatt termelnek kevesebb tejet.

Édeskömény tea: a vitaminokban gazdag édesköményt egy multifunkcionális elixírként tartják számon a szoptatós édesanyák, hiszen amellett, hogy remek tejfakasztó hírében áll, a kisgyermekek hasfájását is gyorsan csillapítja. Ezeken kívül hatékony méregtelenítő is egyben, ami szintén hozzájárul a kismama és a baba egészségéhez.

Alkoholmentes sör: bizony, bármennyre is érdekes, de a sör is fokozza a tejtermelődést! Dr. Bérczy Judit, a Budai Endokrinközpont endokrinológus főorvosa szerint azon belül is az alkoholmentes malátasörre esküsznek a nők, magas B-vitamin tartalma, nyomelem gazdagsága, valamint tudományosan is elismert antioxidáns hatása miatt.

További praktikák a tejtermelődés elősegítéséhez fogyasszon megfelelő mennyiségű folyadékot és csökkentse a stresszt.
Budai Endokrinközpont

hirdetés

Vélemény, hozzászólás?