Nem minden az anyai ösztön?

Az apák ugyanolyan jól felismerik saját gyermekük sírását, mint az anyák – állapította meg egy új kutatás, amelyről a Fox News számol be. Az eredmények azt mutatják, hogy inkább a tapasztalat, mintsem az anyai ösztönök számítanak.

‘A tanulmány elején azt gondolták, hogy az anyák jobban felismerik saját kisbabájuk sírását, mint az apák’ – mondta Nicolas Mathevon, a tanulmány társszerzője.

Illusztráció. kép: setterpeter/indafoto.hu

Illusztráció. kép: setterpeter/indafoto.hu

hirdetés

Bár nem egészen világos, hogy az emberek számára is olyan fontos lenne gyermekük hangjának felismerése, mint az állatoknak, akiknek akár több száz csemete közül kell felismerniük saját kicsinyük hangját. Mégis, a szakemberek szerint az, hogyha egy szülő felismeri saját gyermeke sírását, azt jelenti, hogy más igények – mint az éhség vagy a fájdalom – azonosításában is jobbak a képességeik.

A kutatók Franciaországban és a Kongói Demokratikus Köztársaságban arra kértek 27 apát és 29 anyát, hogy ismerjék fel saját gyermekük sírását négy csecsemő közül. A szülők átlagosan az esetek 90 százalékában pontosan azonosították gyermekük hangját.

Azok a férfiak, akik legalább napi négy órát töltöttek gyermekükkel, ugyanolyan jól felismerték annak sírását, mint az anyák. Azok viszont, akik ennél kevesebb időt töltöttek velük, ez az arány jóval rosszabb volt. Ez azt mutatja, hogy az érzékelés csupán a tapasztalaton múlik.
OrientPress Hírügynökség

hirdetés

Vélemény, hozzászólás?