Mit kell tudni a terhesség alatti diabéteszről?

Az Amerikai Diabétesz Társaság jelentése szerint a terhességi cukorbetegséggel diagnosztizált nők száma egyre inkább emelkedik, becslések szerint az állapotosok 18 százalékát érinti. Ráadásul a szakértők arra figyelmeztetnek, hogy a probléma nemcsak a terhességet érintheti, de következményekkel járhat mind az anya, mind a baba későbbi életére – írja a Fox News.

A terhességi diabétesz során az állapotosság ideje alatt a vércukorszint jelentősen megemelkedik. Oka lehet genetikai vagy etnikai: az afro-amerikaiak, az ázsiaiak és a latin-amerikaiak valamiért a nagyobb rizikócsoportba tartoznak.

Hogyha első gyermeke több mint négy kilogrammal született, következő terhessége alatt megnő a kockázata a cukorbetegség kialakulásának. A megfelelő életmóddal azonban sokat tehet a megelőzésért.

Hogyha eleve túlsúlyosan vagy elhízottan vág neki a terhességnek, nem meglepő a diabétesz megemelkedett kockázata. Ráadásul a cukorbetegség során megemelkedik a vérnyomás is, s a túlsúlyos anyáktól született babáknak szintén megemelkedett a vércukorszintjük, s nagyobb valószínűséggel lesz nekik maguknak is súlyproblémájuk. Emellett megnő a koraszülés, illetve a császármetszés kockázata is.

hirdetés

Bár a terhességi cukorbetegség a születés után elmúlik, hatása egy életen át megmutatkozhat mind az anyukán, mind a babán. Megnő ugyanis a kockázata a 2-es típusú cukorbetegség és a szívproblémák kialakulásának. A babáknál szintén fennáll a magas vérnyomás, a szívbetegségek és a diabétesz kockázata későbbi életük során.

Mit tehet a megelőzésért? Mielőtt teherbe esnek, fogyjon le valamennyit, s terhesség alatt csökkentse a feldolgozott élelmiszerek fogyasztását, étkezzen egészségesen! Egyen sok friss zöldséget és gyümölcsöt, teljes kiőrlésű gabonát, sovány tejtermékeket.

Sétáljon terhessége alatt is naponta minimum fél órát, ez elegendő mozgás ahhoz, hogy jelentősen csökkentse a cukorbetegség kialakulásának kockázatát.

OrientPress Hírügynökség

hirdetés

Vélemény, hozzászólás?