Minden tizedik gyermek laktóérzékeny hazánkban

Szakértők szerint minden 10., azaz kb. 200.000 gyermeket érint Magyarországon a laktózérzékenység, vagyis ennyien nem tudják a fejlődésükhöz fontos tejet és tejtermékeket hagyományos formában fogyasztani. Sok szülő a problémával találkozva kiiktatja a tejet a gyermek étrendjéből, ezzel azonban az egészséges növekedéshez szükséges kalcium és vitaminforrás is elvész. A Naszálytej Zrt. arra hívja fel a figyelmet, hogy laktózmentes tejtermékekkel karácsonykor sem kell külön főzni a laktózérzékeny családtagoknak, hiszen azokat a problémával nem érintettek is biztonsággal fogyaszthatják.

A gyermekkori tejcukor érzékenység tünetei

Szakértők szerint a magyar lakosság 20-30%-a, ezen belül a gyerekek kb. 10%-a, vagyis mintegy 200.000 fiatal laktózérzékeny. Diagnózisa mégis keveseknek van, mert sokan nem ismerik fel, hogy mi okozza a kellemetlenségeket a tejfogyasztást követően. A gyerekek még kevésbé tudják összekötni a jeleket a lehetséges okokkal, ezért a szülőknek fokozottan kell figyelniük a tünetekre és azok fennállása esetén szakorvoshoz fordulni.

A laktózérzékenyek szervezetéből hiányzik a laktóz lebontásáért felelős laktáz enzim, ezért tejtermék fogyasztása után kb. 1 órával hangos bélkorgás, puffadás, szélgörcs, hányinger, hasi görcsök és hasmenés okozhat diszkomfort érzetet.

A laktózérzékenységnek három típusa van. A genetikai előfordulás lehet egy veleszületett, az enzim teljes hiányával járó, nagyon súlyos állapot csecsemőknél, ez azonban igen ritka eset, évente maximum 1 baba születik ilyen problémával. Az elsődleges, szintén öröklött enzimhiány többnyire fiatal felnőttkorban jelentkezik, de akár 3 éves korban is kialakulhat. Másodlagos laktázhiánynak nevezzük a szerzett, más betegség, gyógyszeres, antibiotikumos kezelés után kialakult problémát, amelyet a bélflóra egyensúlyának felborulása okoz.

„A laktózintoleranciát nem szabad összetéveszteni a tejallergiával, ami a tejfehérjére adott allergiás reakció, utóbbi fennállásakor ugyanis minden tejterméket kerülni kell. Laktózérzékenység esetén azonban nem a tej, hanem a laktóz fogyasztása okoz problémát” – véli Veres Gábor gyermekgyógyász, gasztroenterológus, az I.sz. Gyermekgyógyászati Klinika Gasztroenterológai Osztályának vezetője, hozzátéve – „Erre azonban ma már van megoldás, hiszen a tünetek jelentkezése anélkül is elkerülhető, hogy a gyerekek étrendjéből elhagynánk a legfontosabb kalciumforrást.”

A tej nem csak a csontokat védi

Laktózmentes tejtermékekkel az intoleranciában szenvedő 2-3 millió magyar is hozzájuthat a tejhez, mely rendkívül fontos tápanyagforrás nem csak a gyerekek, de a felnőttek részére is.

hirdetés

„Az emberi szervezet legkönnyebben a tehéntejből jut kalciumhoz, mert a fehérje, kalcium, D-vitamin, foszfor, tejzsír és a tejcukor csak a tejben található meg együtt, a megfelelő arányban. A tejzsírok omega-6 és omega-3 zsírsavakat, valamint több, nagy fontosságú zsírban oldódó vitamint tartalmaznak, így a tej növekedést serkentő, bőrregeneráló, vérképződést segítő, antioxidáns hatású is” – mondta a gasztroenterológus.

Egyen együtt a család

A szülők, miután kiderül, hogy valamelyik családtag laktózérzékeny, leggyakrabban külön ételeket főznek számára. Az azonban, hogy a gyermekek úgy érzik, megkülönböztetik őket társaiktól, mert nem fogyaszthatják ugyanazokat az ételeket mint a többiek, lelki problémákhoz is vezethet. A külön főzés pedig nem csak a mindennapokban, de olyan zsúfolt időszakban, mint a karácsony, komoly nehézséget okozhat. Laktózmentes tejtermékekkel viszont egyszerre főzhetünk az egész családnak.

A laktózmentes tej nem kevesebb, hanem több

Magyarországon elsőként a váci Naszálytej Zrt. készített fogyasztóinak laktózmentes tejet, amelynek 100 grammjában 0,1 grammnál is kisebb a tejcukor mennyisége. Ezt a fejlesztést egy, a cégen belül született magyar szabadalom tette lehetővé.

„Nagyon elterjedt és érthető tévhit, hogy a laktózmentes tejből valamit kivonnak, pedig ennek éppen az ellenkezője történik. A laktózmentes Magic Milk tejtermékek gyártása során – egy speciális eljárás segítségével – hozzáadjuk a tejhez azt a laktáz enzimet, amit a laktózérzékenyek szervezete nem vagy csak korlátozottan tud előállítani. A tejben lévő tejcukor lebontása ezáltal már a termékben megtörténik, így a laktózérzékenyek számára is biztonsággal fogyasztható az élelmiszer” – mondta Kuk Titus, a Naszálytej Zrt. vezérigazgatója. „Az enzimes hidrolízis folyamat során a mikroorganizmusokból kivont β-galaktozidáz enzim a tejhez adagolva glükózra és galaktózra bontja a tejcukrot, így azt könnyebben fel tudja dolgozni az emberi szervezet” – tette hozzá a szakember.

Itthon kevesebb tejet isznak a laktózérzékenyek

A Tetra Pak korábbi felmérése szerint Magyarországon alig 1% a laktózmentes tejek aránya, pedig sokan érzékenyek a tejcukorra. Ezzel szemben Ausztriában, ahol a lakosság kb. 15%-a érintett, a forgalomban lévő tejek 3%-a laktózmentes, Finnországban pedig 12% a laktózmentes tejek aránya, noha a lakosságra vetítve jóval kevesebb a tejcukorra érzékenyek száma.

Magyarországon a laktózmentes tej mellett már túró, tejföl, joghurt, túródesszert, habtejszín, sőt, a fokozott igény miatt vajkrém egészíti ki a laktózérzékenyek étrendjét.
OPH

hirdetés

Vélemény, hozzászólás?