Mit mond a tudomány a szoptatásról?

A szoptatással kapcsolatban ellentmondásos vélemények látnak napvilágot. Az anyaság tehát tele van választással és érthető módon mindenki a legjobb döntést szeretné meghozni. A Fox News ezúttal annak járt utána, mi a véleménye a tudománynak a szoptatásról.
Jelenleg az ajánlások szerint az első hat hónapban a szoptatást kell előnyben részesíteni, még mielőtt bármilyen más ételt adna az anya a babának.

A legtöbb tanulmány szerint ugyanis az anyatej erősíti a kisbaba immunrendszerét, ami az allergiától kezdve a különböző fertőzésekig segít azok leküzdésében. Azoknak akik nem tudnak szoptatni pedig számos, szintén egészséges és káros anyagokat nem tartalmazó tápanyagok állnak rendelkezésre.

Néhány korábbi tanulmány összefüggést talált a szoptatás és a magasabb intelligenciaszint között.

hirdetés

A kutatók ezúttal máshonnan közelítették meg a kérdést: egy 7500 anya és gyermekük bevonásával készült vizsgálat, amelynek során öt éven keresztül követték nyomon a résztvevőket, kimutatta, hogy azok a gyerekek lettek a legokosabbak, akiknek anyukájuk 9 hónapos korukban már olvasott mesét.

Még nagyon sok kutatás volt arra nézve, hogy milyen előnyökkel jár a baba egészségére a szoptatás, jóval kevesebbet foglalkoztak azzal, mit jelen az anya számára.

Egy 60.000 nő bevonásával készült kutatás kimutatta, hogy azoknak az anyáknak, akik szoptattak, később 59 százalékkal kisebb az esélyük a mellrák kialakulására.

OPH

hirdetés

Vélemény, hozzászólás?