Jobb sorsra érdemes balkezesek

Habár az emberek legalább 10 százalékának genetikai okok miatt a bal keze domináns, sok szülő és pedagógus még manapság is igyekszik átszoktatni gyermekét, tanítványát jobb kezének használatára. Ennek eredményeként általában valamilyen viselkedészavar, esetleg beszédzavar jelentkezik. A balkezes emberek magyarországi elfogadottságáról, gondolkodásmódjáról és használati eszközeiről Kiss Erzsébet, a Magyarországi Balkezesek Egyesületének elnöke beszélt a Rádió Orienten.
Amerikai kutatások alapján már magzati korban kimutatható, hogy születése után az új jövevény jobb- vagy balkezes lesz. A másik módszer, amellyel bizonytalanság esetén a vezető kéz megállapítható, a dominanciavizsgálat, amelyet 5-6 éves korban szoktak javasolni. A vizsgálatok segítségével bárki meghatározhatja, hogy mennyire balkezes: “Van egy skála, amelynek a két véglete a teljesen bal és a teljesen jobbkezesek, és ezek között vannak fokozatok” – mondja Kiss Erzsébet.

Az újabb keletű kutatások azt is igazolták, hogy a balkezes emberek kreatívabbak, amelyre a szakértő szerint más magyarázat is lehet. “Valójában szerintem egyszerűen egy balkezesnek jobban oda kell figyelni a jobbkezes világban, hogy mit tesz, és mit teljesít, és ez is befolyásolhatja az eredményt” – véli a szintén balkezes elnök. Bizonyos sportokban is, mint például a tenisz vagy az asztalitenisz, komoly előnyt jelenthet a másik kéz hatékony használata.

hirdetés

A teljesítménybeli különbség jobb- és balkezesek között az attitűdben rejtőzhet. “Amikor a bal-, illetve jobbkezesek teljesítményét vizsgálták, azt tapasztalták, hogy a jobbkezeseknél nagyon sok átlagos képességű ember van, és nagyon kevés a nagyon rossz és a nagyon jó. A balkezeseknél ez éppen fordítva van.” Kiss Erzsébet szerint ennek az az oka, hogy a balkezes emberek között sokkal több a szélsőséges gondolkodású: egyesek kevesebbnek, gyengébbnek, értéktelenebbnek érzik magukat emiatt, míg másokra éppen motiválólag hat a kisebbségi érzés.

Sajnos még napjainkban is előfordulnak olyan szülők, nagyszülők és pedagógusok, akik szerint a balkezességről le lehet szokni. “Még az óvodában nagyon szépen beszélt egy kisgyerek, aztán valaki kitalálta, hogy mégiscsak át kéne szoktatni a jobb kéz használatára. Szinte azonnal megjelentek nála a dadogás tünetei” – utal egy átszoktatási esetre a szakértő. Az átszoktatás szinte minden esetben viselkedési zavarokat okozhat, főként hiperaktivitást és visszahúzódást, de gyakoriak például a beszédhibák is.

A Magyarországi Balkezesek Egyesülete éppen ezen próbál segíteni immár tíz esztendeje. “Járjuk az országot, családi napokat, pedagógusoknak szakmai napokat tartunk, valamint egy állandó internetes és telefonos ügyfélszolgálatot is működtetünk, ahol bárki bármilyen problémával fordulhat hozzánk.” A szervezet tevékenységének köszönhető például olyan specifikus eszközök megjelenése a magyar piacon, mint a balkezes olló, bicska vagy éppen hámozó. Többek között ezen eszközök használatáról szóló videókkal szeretné ünnepelni a jubileumi évet az egyesület.

OPH

hirdetés

Vélemény, hozzászólás?