Viselkedési problémákat is okozhat a szénsavas üdítő

Azok a gyerekek, akik gyakran isznak szénsavas üdítőket, agresszívabbak, mint azon kortársaik, akik nem teszik ezt – a különbség azonban klinikailag nem jelentős. Egy korábbi kutatás már talált összefüggést a kólafogyasztás és az erőszakos viselkedés között, de nem kisgyerekekre nézve – számol be a Reuters Hírügynökség.
Az elemzés keretében közel háromezer gyerek meglévő adatait vették szemügyre, akiket 1998-2000 között figyeltek meg. Ennek keretében az anyukák mindig az utóbbi két hónapra vonatkozó viselkedésükről számoltak be. Emellett megkérdezték őket arról, mennyi szénsavas üdítőt fogyasztott el a gyerek naponta, valamint rögzítették tévénézési szokásaikat is.

kép: daromary/indafoto.hu

kép: daromary/indafoto.hu

hirdetés

Összességében a gyerekek 43 százaléka ivott naponta egy pohár kólát, és 4 százalékuk ivott naponta több mint négy adaggal. Az agresszív viselkedést egy 0-100-ig terjedő skálán mérték. Az átlagos pontszám 50 volt, vagyis nem érték el a 65-öt, ami a további klinikai vizsgálat alapját képezné.

Figyelembe véve egyéb olyan szokásokat, amelyek befolyásolhatták az eredményt, mint hogy mennyi időt néztek tévét, mennyi édességet fogyasztottak és milyen volt anyukájuk iskolai végzettsége, a kutatók továbbra is azt találták, hogy a napi 2,4, illetve annál több adag kóla elfogyasztása fokozza az agresszív viselkedést.
OrientPress Hírügynökség

hirdetés

Vélemény, hozzászólás?