A hétvégén tartják a gyermekvasút napját Budapesten

Erdőismereti előadások, séták és kiállítások is szerepelnek a gyermekvasút napja szombati rendezvényén Budapesten.

A Gyermekvasút, a Gyermekvasutasokért Alapítvány és a Magyar Közlekedési Közművelődésért Alapítvány idei rendezvényén a gyermekvasút környékének természeti értékeit is bemutatják az érdeklődőknek – közölték a szervezők csütörtökön az MTI-vel.

A Széchenyi-hegy állomáson térzenével és zászlófelvonással kezdődik az esemény, majd az alkalmi különvonat, a gyermekvasút újjáépített, környezetkímélő dízelmozdonya menetrend szerint fog elindulni.

Mk45,2002  mozdony

A szombathelyi járműjavítóban a mozdony ugyanolyan korszerűsítésen esett át, mint egy évvel korábban az Mk45,2004 pályaszámú gép: új, Caterpillar gyártmányú dízelmotort és hidrosztatikus segédüzemi berendezéseket kapott. A nagyjavítás keretében megújultak a villamos berendezései és a forgóvázak is.

hirdetés

Forgalomba állításával immár háromra nő a modernizált, nagyobb teherbírású, mégis környezetkímélő módon és a korábbiaknál alacsonyabb költséggel üzemeltethető Mk45 sorozatú dízelmozdonyok száma a Gyermekvasúton.

Az utazás alatt a résztvevők a különvonat egyik kocsijában szakavatott erdőpedagógustól ízelítőt kapnak erdőismeretből.

A Szépjuhászné állomáshoz közeli Pilisi Parkerdő Zrt. Erdészeti Információs Központjában megnézhetik a Wágner Károly Erdészeti Szakkönyvtárat, meghallgathatják a Budai-hegység flórájáról és faunájáról szóló előadást, és fölkereshetik a budaszentlőrinci pálos kolostor eddig feltárt romjait.

A vasútüzem iránt érdeklődők megismerhetik az állomás biztosító berendezését és a számítógépes menetjegykiadás technikai hátterét. A természetkedvelők a Hárs-hegyi Örökerdő tanösvényen körsétán, a Hűvösvölgybe érkezők pedig a Gyermekvasutas Múzeum kiállításán, valamint a vasútmodell és vontatási telep bemutatóján vehetnek részt.

Az esemény a Kárpát-medencei Kisvasutak Napjai című rendezvénysorozat évadnyitója.

MTI, gyermekvasut.hu

hirdetés

Vélemény, hozzászólás?