A gyerekvállalás pénzügyi oldala

Sokan kértétek már, hogy írjak a gyerekvállalás pénzügyi oldaláról. Bár a gyerekvállalás nem elsősorban pénzügyi döntés, de mivel általában két gyerek felnevelése többe kerül, mint az ingatlan, amiben felneveled őket, bölcs dolog pénzügyileg is felkészülni az életed megváltozására.

Azonban mielőtt erre rátérnénk, hadd tegyek néhány megjegyzést a témához.

Az első, hogy a gyerek soha nem fog jókor érkezni, ha a saját kényelmed szerint akarod időzíteni. A gyerek mindig lemondással jár, mind idő, mind pénz tekintetében. Ezért teljesen felesleges halogatni a dolgot, 25 évesen éppen annyi kifogást fogsz találni, mint 35 évesen.

Nagy valószínűséggel 35 évesen jobban fogsz állni anyagilag, mint 25 évesen, csak az a gond, hogy az idő ellened dolgozik. Sok pár, aki gond nélkül teherbe esett volna 25 évesen, vért izzad tíz évvel később, hogy legalább egy gyereke lehessen. A legtöbb gyerek pedig azért nem születik meg, mert egész egyszerűen a párok kicsúsznak az időből. Az átlag anya jelenleg már 30 éves kora körül szüli az első gyerekét és már nincs idő a második-harmadik gyerekre a nő 35-38 éves kora előtt. Ezért se halogasd a gyerekvállalást.

(Csak zárójelben: ezért is nagyon fontos, kinek adod oda a húszas éveidet. Fél év járás ezzel, három év azzal, egy év emezzel, másfél amazzal és hirtelen arra döbbensz rá, hogy már te is elmúltál 30 és kezdődhet a kapkodás. Aki nem komolyan gondolja a kapcsolatotokat, aki két év ismeretség után sem tudja eldönteni, hogy mit akar tőled, azzal ne állj szóba huszonévesen se, mert egy pótolhatatlan értéket lop el tőled: a fiatalságodat.)

Update: Valamiért némelyek úgy értelmezik a leírtakat, hogy én azt mondom, hogy egyetemisták meg tinédzserek szüljenek. Tehát: a húszas éveidben való szülés azt jelenti, hogy 25-28 évesen. Ekkor már régen nem vagy gyerek és legalább 3-5 éve dolgozol akkor is, ha egyetemre jártál.

Felejtsd el az “először karriert kell építenem” kezdetű butaságot is. Még csak nem is értem, miért gondolják olyan sokan, hogy jobb, ha akkor megy el szülni, amikor már komoly beosztást tölt be és nem előtte? Inkább addig legyél hátrányban kisgyermekes anyaként, amíg nem vagy senki, mint azért ne vegyen fel komoly beosztásba 35 évesen, mert jó-jó, de úgyis minden második héten otthon fogsz maradni a beteg gyerekek miatt. Ez sokkal jobban elmegy, amikor még csak egy könnyen helyettesíthető aktatologató vagy a sok közül, mint amikor már csoportvezető, vagy osztályvezető lennél. Hamarabb fel is vesznek a harmincas éveidben, ha te már túl vagy a két-három gyerek szülésén és nem akkor tűnsz el hét évre gyerekeket szülni.

Újabb gyakori tévedés, hogy addig vársz a gyerekek vállalásával, amíg nincs meg mindened. Lakás, autó, plazmatévé, bőrgarnitúra.

“Micsoda felelőtlenség albérletbe gyereket szülni” mondják azok, akik nyakig ülnek a devizahitelekben és nyögnek hónapról-hónapra.

A Bezzeganyán volt egy cikk, miszerint az olvasói felmérés szerint átlag(!!) másfél millióba kerül egy gyerek megszületése előtt. Két gyerekkel kíváncsi voltam, hogyan tudott ilyen meredek átlag kijönni, mi ennek a tizedéből kihoztuk a gyerekeket.

Elkezdtem olvasni a tételeket. Na igen. A legtöbb ember el sem tudja képzelni, hogy egy gyerek az anyja méhéből nem az autó ülésére pottyan. Autót, azt kell venni, ha jön a gyerek, mert az ugyanolyan alap, mint a pelenka meg a cumisüveg. Csak nem fogjuk gyalog hordani a 300 méterre lévő gyerekorvoshoz, meg a 250 méterre lévő bölcsődébe? Na és ha az anyóst kell meglátogatni a város másik felén?

Most olvastam, hogy a 4,2 millió magyar háztartásra több mint 3 millió személyautó jut. Ha az öregeket kiveszem a képletből, akik már nem vezetnek, szinte minden magyar háztartásban van autó. (Persze ez csak statisztika, van ahol kettő van, van ahol egy sem.) Még hogy szegénység lenne ebben az országban. Autóra, úgy tűnik, a legtöbb embernek telik és a legtöbb ember szerint az élethez éppen annyira szükséges, mint a levegő és a víz.

Másik ilyen zúzós tétel a lakáscsere, lakásfelújítás volt a felmérésben. El sem tudják képzelni némelyek, hogy a gyerekek úgy nőjenek fel, hogy nincs mindenkinek külön szobája és abban ne Micimackó legyen a falon háromméteres kiadásban. Én kilencéves koromig laktam a két testvéremmel egy másfél szobás lakás félszobájában és utána se lett külön szobám, csak a bátyámmal közös. Aztán mégis itt vagyok. Nagyon haragudnék anyámékra, ha azért nem születhettem volna meg, mert nem volt ötszobás lakásuk akkor.

A harmadik tétel a 150 ezres babakocsi volt. Mi is ilyen babakocsikat vettünk. Csak éppen 60 ezerért használtan, szinte új állapotban. Aztán el is adtuk őket, volt hogy még drágábban is, mint vettük. Szerintem összességében még kerestünk is a babakocsikon.

A gyerekruhákat a feleségem veszi a turkálóban kilóra, nem egy ruhán még az eredeti árcímke is rajta van. (A gyerekek egy ruhát három hónapig hordanak az adott évszakban, a következő évben már biztos nem lesz jó rájuk)

Miután hordták, eladja őket a olx-en, annyiért, mint amennyiért vette.

Persze, van olyan ismerősöm, akinek a három hónapos gyerekének már három pár 15 ezer forintos cipője volt. Még fél évig minimum nem tud járni a gyerek, de kellett a lábára az ezüst színű Nike cipő meg a vagány Adidas. Igaz, kinőtte egy hónap alatt mind a három párat, de hát csak egyszer élünk.

Ezeket csak azért írom le, mert nem kötelező ostobának lenni. Lehet gyereket szülni bérelt lakásba is, akkor sincs tragédia, ha nem autóval hordod még a bilire is és nem kell százezreket költeni gyerekruhára, amit úgyis kinőnek két hónap alatt.

(Nehogy megsértődj: ha van pénzed ilyenekre, miután tettél félre a nyugdíjadra és egyéb tartalékokra, nyugodtan vegyél meg mindent a gyereknek. Én arról beszélek, amikor nincs rá pénzed és csak azért nincs gyereked, mert el sem tudod képzelni, hogy például van élet autó nélkül is.)

Egyébként a gyerek három éves koráig, amíg otthon van vele az anya, jóformán nem kerül semmibe. Pelenka, egy kis bébikaja, ha éppen nincs gyümölcsszezon, a ruhákat ingyen kihozod, ha utána el is adod őket. Bébiőrt és a többi kacatot sem kell ám megvenned, amit rád akarnak sózni a boltban. Kádat, pelenkázót és egyebeket kérhetsz kölcsön az ismerőseidtől is.

Van nem egy olyan ismerősöm, ahol annyi játéka van a gyerekeknek, hogy ők már csak lapjával férnek be a gyerekszobába. Az én lányomnak három babája van és egyedül a legolcsóbbal játszik. A nevetős-beszélősökre rá sem néz.

A fiamnak talán egy tucat kisautója van, akkor kap másikat, ha valamelyik leamortizálódott.

hirdetés

Ennek ellenére boldog gyerekek és soha nem unatkoznak a játékok hiánya miatt. (Néha elrakunk néhány megunt játékot két-három hónapra, mikor visszakapják, úgy játszanak vele, mintha még soha nem látták volna.)

Úgyhogy ne hidd el a nagylábon élő embereknek, hogy milyen lehetetlen küldetés a gyerekvállalás.

A világ népességének a 80%-a (jóval) kevesebb pénzből él, mint a magyar minimálbér. Ennek ellenére pont a világnak ezen a részén nem probléma a gyerekvállalás. A fogyasztói társadalom minden átkával megvert Nyugaton a hatalmas jólét ellenére alig születnek gyerekek.

“Ha annyit keresnék, mint a németek, akkor szülnék gyereket.” Hát persze. Németországi nők is az első gyereküket 29,2 évesen szülik és mindössze 1,43 gyereket szülnek csak, ami csak egy lehelettel jobb, mint a magyar 1,3-as adat. S ne feledkezzünk el itt sem a sok bevándorlóról, akik torzítják a statisztikát.

A népszaporulat alapján az első száz országba csak Ciprus és Írország fért bele a nyugati világból, Írország is csak a 99. helyre. A legtöbb európai ország a lista utolsó ötven helyének valamelyikén van. (Ahol pedig nem durván kevés gyerek születik Európában, ott erősen árnyalja a képet a gyerekek származása. Londonban a leggyakoribb újszülöttnek adott fiúnév a Mohamed, a negyedik leggyakoribb pedig a Muhammad. De Franciaországban is erősen torzítják a statisztikákat a bevándorlók.)

Vagyis egyáltalán nem a jólét mértéke határozza meg a gyerekvállalási kedvet, hanem éppen ellenkezőleg, a jólét és a hedonista világkép a legnagyobb gátja a gyerekvállalásnak.

A gyerekvállalás nem elsősorban pénzkérdés Magyarországon. Sokkal inkább annak a kérdése, hogy hajlandó vagy-e feladni a kényelmedből azért, hogy azt a pénzt, amit eddig kütyükre, nyaralásra meg a hóbortjaidra költöttél, azt mostantól a gyerekeidre költsd. Azt az időt pedig, amit eddig ostoba szappanoperák nézésére fordítottál, azt mostantól a gyerekek fürdetésére, a leckék átnézésre szánd.

Hidd el, megéri az áldozatot a gyerek. Majd amikor látod felnőni az unokáidat és lesz, aki rád nyissa az ajtót a hetvenes-nyolcvanas éveidben, ha majd lesz kire hagynod a vagyonodat, azt mondod, minden pénzt megért. És fordítva is így van sajnos, kérdezz csak meg gyerektelen időseket, mennyire boldogok vagy boldogtalanok.

Na, ennyi bevezető után nézzük a konkrét lépéseket.

Az első és legfontosabb lépés a pénzügyi életed teljes kontroll alá vonása. Ha te is az átlagemberhez hasonlóan élsz egyik hónapról a másikra és fogalmad sincs, hogy mennyit keresel és mennyit költesz és azt is mire, hogyan akarod megtervezni, hogy mi fog megváltozni a gyerek(ek) érkezésével?

Ezért kezd el írni, mire mennyit költötök, fillérre pontosan, majd három hónap múlva nézzétek meg, hol mennyit tudnátok megtakarítani. Ehhez egy remek telefonos programról már itt írtam.

A gyerekkel járó kiadásokat kérdezd meg azoktól, akik már túl vannak rajta és még követték is a kiadásokat.

A gyerekek, mint fentebb írtam is, az első pár évben szinte semmibe nem kerülnek. Ez azért jó, mert amíg az anya otthon van velük, a kieső jövedelmet nem tetézi nagy kiadásnövekedés.

Ezen túl csökkenek az egyéb kiadásaitok is, ha gyereket vállaltok. A gyerekek mellett sokkal kevésbé jártok el otthonról szórakozni, étterembe, vagy egyéb helyre. Ez persze nem látszik túl örvendetesnek első ránézésre, de anyagilag segítség.

Attól se félj, hogy a későbbiekben megugrik a gyerekekre fordítandó összeg. Az életutadon a fizetésed is nő ideális esetben, nem csak a gyerekekre költött pénz. Ha nem így van, azaz nem vagy képes karriert befutni az életed során, akkor valamit nagyon rosszul csinálsz.

Takarítsatok meg előre. Növeljétek a havi megtakarítást a költések terhére, ezzel is felkészülve az anya jövedelme miatti bevételkiesésre. Ha most tudtok nagyobb összegeket félretenni, az egyrészt segít felkészülni a nadrágszíj esetleg meghúzására, másrészt jól fog jönni az a pénz a gyed és a gyes alatt.

Használjátok ki előre az adókedvezményeket, nyissatok önsegélyező pénztárt, amit remekül fel lehet használni gyerekszülésre, gyedre és egyébre. Erről itt írtam: Önsegélyező pénztár

Kössetek kockázati életbiztosítást legalább a családfőre, amint kiderül a terhesség.

Nézz körül otthon és add el a sok kacatot a házból. Helyet is nyersz és pénzt is. Mindkettőre nagy szükséged lesz a gyerek érkezésével.

Kérj segítséget egy kisgyerekes szülőtől, mire van szükséged a gyerek első pár évében. Írd össze ezeket a dolgokat, majd kérdezd meg a gyerekes ismerőseidet, tudna-e valaki ezek közül kölcsönadni, ajándékozni, esetleg neked olcsón eladni. Elképzelni sem tudod, mennyi mindent fogsz kapni. Mi annyi ruhát kaptunk, hogy a felét sem tudtuk ráadni a gyerekre, mire kinőtte, de kádból is volt kettő és sok minden másból is.

A fennmaradó dolgokat, amiket meg kell venned, árazd be. Nézd meg a végösszeget és döntsd el, hogy tudsz-e vagy akarsz-e ennyit rákölteni. Ha nem, racionalizálj, ahol lehet.

Csinálj költségvetést a szükséges dolgok megvásárlásához. Ha 13 ezer forintod jut a babaágyra, akkor felejtsd el azt a cuki nyuszis ágyat a katalógusból 50 ezerért, nézelődj az OLX-en, vagy maximum az IKEA-ban.

Nézd meg a mostani költségvetésedet (ugye van ilyened?!), hogy miről tudnál lemondani a gyerek költségeinek a javára.

Mivel a gyerekprojekt két évtizedes esemény, fontos, hogy gondold végig a következő húsz évet, azaz próbálj meg hosszú távra tervezni pénzügyileg.

Egyáltalán nem baj, ha várhatóan nem tudsz lakást venni a gyerekednek 20 éves korában, vagy az egyetemét is csak diákhitelből fogja tudni megoldani. Nem attól leszel jó szülő, hogy minden pénzedet a gyerekeidre költöd, aztán majd hetvenévesen beköltözöl hozzájuk, mert elfelejtettél a nyugdíjadra is félretenni és éhezel nyugdíjasként.

Olvass baba-mama fórumokat, blogokat, találsz hasznos tippeket arra, hogyan és min tudsz spórolni.

Kerüld el a konzumidiótizmust ezen  területen is. Nem kell minden hülyeséget megvenni, amit el akarnak adni neked az anyaméh hangját utánzó altatógéptől a lélegzésfigyelőig. Hidd el, ezek nélkül is fel fog nőni a gyerek.

forrás: kiszamolo.hu

hirdetés

Vélemény, hozzászólás?