Míg bizonyos halak fogyasztása egészséges, hiszen tele vannak sovány fehérjével és omega3 zsírsavval, addig más halak veszélyes összetevőket tartalmazhatnak. A terhes nőknek éppen ezért kerülniük kellene mindenféle tonhalat annak magas higanytartalma miatt – figyelmeztet egy új tanulmány, amelyről a Fox News számol be.
A tonhal nagymértékű fogyasztása terhesség alatt veszélyeztetheti a magzat növekedését és fejlődését.
Összehasonlításképpen míg egy konzerv tonhal 60 mikrogramnyi higanyt tartalmaz, addig egy adag lazac csupán 2-t, míg egy adag kardhal már 150 mikrogramnyi káros anyaggal van tele.
Mivel a higany megemésztése az emberi szervezet számára viszonylag könnyű, ezért terhesség alatt gond nélkül átjut a placentán és bekerül a baba szervezetébe. Éppen ezért a szakértők már azoknak a nőknek is tanácsolják a tonhalak fogyasztásának kerülését, akik még csak tervezik a teherbe esést.
A tonhal mellett kerülendő a már említett kardhal és a szintén magas higanytartalmú cápa, a makrélarák és a tükörhal fogyasztása. A halaktól azonban nem kell végleg búcsút inteni, bátran fogyasztható babavárás idején is a tilápia, a lazac, a garnélarák, a szardínia, a tintahal és az osztriga.
OPH