Terhesség alatt fokozottabb a szervezet vitaminigénye

A vitaminok esetében szinte mindenki tisztában van azzal, hogy a szervezet számára nélkülözhetetlenek. Sajnos azonban manapság ezek az anyagok egyre kisebb mennyiségben találhatóak meg táplálékainkban, így a megnövekedett szükségletet máshonnan is pótolni kell. Különösen igaz ez olyan esetekben, mint például a terhesség.

Az orvostudomány egyik nagy áttörése – amihez Szentgyörgyi Albert is nagyban hozzájárult – hogy szintetikus úton elő lehet állítani a vitaminok egy részét. Ez pedig tökéletes megoldás akkor, ha a mindennapokban szeretnénk egy kicsit többet tenni az egészségünkért. Ráadásul vannak olyan esetek, amikor alapból fokozottabb a szervezet vitaminigénye- pl. terhesség során.

Előállított és természetes

Az előállított anyagok egyik nagy hátránya, hogy a felszívódásuk nehézkes, a hasznosulásuk nem túl jó. Ez nem gond abban az esetben, ha egy egészséges ember mindennapi támogatás gyanánt szedi őket, de egy kismama megnövekedett igényeinek már nem feltétlenül tesznek eleget. A kémiailag előállított anyagok mellé ezért a felszívódásukat segítő más anyagokat kapcsolnak. Ez azonban még mindig nem teszi lehetővé azt a mértékű hasznosulást, amit a szerves formában felhasznált vegyületek adnak.

„A vitaminok felszívódásának rendszere igen bonyolult, és egymásra épülő. Ahhoz, hogy valóban nagy mennyiségben hasznosulhassanak, egy sor más anyag jelenléte is szükséges. Ez persze nem jelenti azt, hogy az egyszerű vitaminkészítmények haszontalanok, csupán azt, hogy ennél jóval nagyobb mértékben is hasznosulhatnának a bennük lévő anyagok. A vitaminok felszívódása sokkal jobb, ha azokat természetes formában veszi magához az ember, hiszen ebben az esetben a gyümölcsben vagy zöldségben már eleve benne vannak azok a segédanyagok, amik segítik a hasznosulást. Sajnos azonban ez ma már nem ilyen egyszerű.

hirdetés

Napjainkban a gyermekvállalás ideje kitolódott, ez vitathatatlan tény. És az is igaz, hogy egy húszon éves hölgy sokkal nagyobb mértékben képes szükségleteit az élelmiszerekből fedezni – még terhesség alatt is – mint 30 hoz közeli, vagy azon túli társaik. Az ő esetükben a megfelelően hasznosuló, az élelmiszerek mellett bevitt vitaminok és ásványi anyagok sokszor szükségesek, elkerülhetetlenek.” – mondja Ratkó Tünde szülésznő.

A biológiailag aktív anyagok jobban beépülnek

Biológiailag aktív egy anyag akkor, ha el is jut a neki rendelt célállomásra. A legtöbb készítmény azonban ezt nem tudja olyan mértékben prezentálni, ahogyan azt kellene. Persze a piac széles, és sok termékkel találkozhatunk, ám azok, melyek a vitaminok szempontjából kiemelkedően jól hasznosulnak, nem tartalmaznak ásványi anyagokat és nyomelemeket, amik azonban szintén elengedhetetlenül fontosak a gyerekvárás időszakában.

„Természetes, hogy a vitaminok a saját közegükben, vagyis a gyümölcsök és zöldségek fogyasztása közben képesek a legjobb hatékonysággal beépülni, ráadásul itt sok ásványi anyag is bejut a szervezetbe. Sajnos azonban sokszor ezeknek az élelmiszereknek a fogyasztása nem elég ahhoz, hogy megfelelő mennyiségben jussunk a létfontosságú anyagokhoz. Ez fokozottan igaz a terhesség alatt, hiszen az anyának megnövekedett, mindig a terhességi trimeszterekben változó vitamin és ásványi anyag igénnyel kell számolnia. Éppen ezért az erre az időszakra javasolt készítmények közül is érdemes azokat keresni, amik természetes formában és a természetes fejlődési szakaszokhoz igazodva tartalmazzák, a létfontosságú anyagokból, amiket csak lehet. – fűzi hozzá a szakértő.

OPH

hirdetés

Vélemény, hozzászólás?