Szedhető-e terhesség alatt antidepresszáns?

A terhesség minden nő számára érzelmi hullámvasút, de ha még ráadásul depresszióval, szorongással vagy hangulatzavarral küzd, ez a 9 hónap különösen nehéz lehet. Talán az antidepresszánsok korábban segítettek, a szakértők egyetértenek abban, hogy terhesség alatti szedésük mind a babára, mind a mamára nézve kockázatos lehet – írja a Fox News.

A statisztikai adatok szerint a terhes nők 10-20 százalékát diagnosztizálják depresszióval és 13 százalékuk a várandósság ideje alatt is szed antidepresszánst. A depressziós és a szorongásos tüneteket ugyanis a terhesség csak még jobban súlyosbíthatja.

Illusztráció. kép: Susan Solinski

Illusztráció. kép: Susan Solinski

A probléma azonban nemcsak a terhes nőt, de a méhen belül növekvő magzatot is érinti. A vetélés kockázata az első trimeszterben így is viszonylag magas, 15-20 százalékos, de az antidepresszánsok szedése ezt a kockázatot súlyos esetben akár 68 százalékosra is növelheti.

hirdetés

Emellett a gyógyszerek szedését már többször összefüggésbe hozták szívproblémákkal és egyéb születési rendellenességekkel.

A szakértők ezért terhesség alatt inkább a lelki terápiát javasolják, amelyek szintén hatékonyan csökkenthetik a tüneteket azoknál, akik enyhe depresszióban szenvednek.

Azok számára viszont, akiknél a betegség súlyosabb formája jelentkezik, nem ajánlott a gyógyszerek szedésének abbahagyása, mert a szakemberek szerint azok jótékony hatása még így is felülmúlja az esetleges kockázatokat.

OPH

hirdetés

Vélemény, hozzászólás?