Napi négy csésze kávénál ne igyon többet!

A kutatók azt találták, hogy azok az 55 év alattiak, akik heti 28 csésze kávét is megisznak, azok a bármilyen okból bekövetkező korai halál 50 százalékkal nagyobb kockázatának vannak kitéve, mint az átlaglakosság – írja a The Telegraph.
Ami érdekes, hogy az 55 évnél idősebb, erősen kávézóknál nem találtak ilyen megemelkedett halálozási kockázatot. A napi átlagos kávéfogyasztás 3 csésze, de már több tanulmány is összefüggést talált a koffeinbevitel és a szív-és érrendszeri betegségek kialakulása között.

kép: N.Gyuree/indafoto.hu

kép: N.Gyuree/indafoto.hu

Jelen tanulmány keretében 45 ezer ember kávéfogyasztási szokásait és egészségügyi adatait vetették össze 1979 és 1998 között. Az utánkövetés során 2512 halálesetet rögzítekket, amelynek 32 százalékát szív-és érrendszeri megbetegedés okozta.

hirdetés
kép: lrajmund/indafoto.hu

kép: lrajmund/indafoto.hu

Azok, akik nagyobb mennyiségű kávét fogyasztottak, nagyobb valószínűséggel dohányoztak is és keveset mozogtak. A fiatalabb férfiak körében nagyobb volt a mortalitás, de ez csak heti 28 csésze fogyasztása után lett szignifikáns, ami 56 százalékos rizikónövekedést mutatott. A fiatalabb nőknél szintén kimutattak megemelkedett kockázatot, de nem ilyen jelentőset.
OrientPress Hírügynökség

hirdetés

Vélemény, hozzászólás?