Fültisztítás – 10 alapszabály

A tisztálkodási rituálénkhoz hozzá tartozik a fültisztítás is, melynek szintén megvannak az alapszabályai.

1. Piszkáld ki?

A fülpiszkáló használatát a füll-orr-gégészek nem ajánlják. Ennek oka, hogy a fültisztító gátolja a hámsejtvándorlást, ezért fülzsírdugó alakulhat ki a hallójáratban. A fülzsír egy természetes képződmény, melynek vattapálcával történő eltávolítása során mikrosérüléseket okozhatunk, így elősegítve a kórokozók mélybe jutását.

Fültisztító pálcika

A fültisztítópálca nem steril, a különösen érzékeny hallójáratba kórokozókat juttatunk vele. A fül folytonos túltisztítása a külső hallójárat idült gyulladásához vezet.

2. Zsírra olajat!

Furcsának tűnhet, de hallójáratunk tisztán tartására, a fülzsír eltüntetésére használhatunk paraffinolajat vagy olívaolajat. A száraz és viszkető fülnek gyógyírt hoznak az említett olajak, védőréteget képeznek a hallójáratban, a beszáradt fülzsírt pedig feloldják.

3. Inkább spricceld, ne csepegtesd!

A fültisztításra ajánlott olajakat ne csepp formájában, hanem inkább spray formátumban juttassuk fülünkbe. A spray (pl.: kövirózsa spray) hatékonyabb a fülcseppnél, mert kevesebb olaj megy a fülbe, ezért nem okoz átmeneti hallásromlást. A fültisztító spray-hez patikákban könnyen hozzájuthatunk. Hetente egyszer-kétszer ajánlott használata.

4. Ég a gyertya ég..

A fülgyertya egy lenvászon alapú, méhviasszal átitatott, kézi készítésű terápiás tölcsér, amely belül üres, és miután a felső végét meggyújtod, a kémény-elv alapján vákuum keletkezik benne. A vákuum és a hő hatására fellépő vérbőség segít felszabadítani a fülben és a járataiban lerakódott salakanyagokat, ami fülgyertyázás során távozik is a szervezetből. A fülgyertya egy alternatív fültisztítási és egyben méregtelenítési gyógymód, melyet bárki könnyűszerrel használhat és kipróbálhat.

Orvosszemmel a fülgyertyáról

A fülgyertyáról legtöbben úgy gondolják, a hőhatása révén hat. Valójában nem bizonyított sem hatása, sem hatástalansága, sem hatásmechanizmusa. Orvosszemmel, úgy gondolom, mint gyógyászati segédeszköz, jó dolog a fülgyertya, és bizonyosan jó hatású, hiszen sikerrel és főleg örömmel alkalmazzák.
Részletek: webbeteg.hu

hirdetés

 

5. Töröld szárazra!

Hajmosás, fürdés után fülünk törölközővel való törlése, szárítása fontos. Ha vizes füllel hideg helyre megyünk (főként télen), fülünk megfájdulhat. Ezt könnyen elkerülhetjük, ha mosakodás után a törölköző sarkával szárazra töröljük fülünket. A nedvesség mind a baktériumok, mind a gombák szaporodását segíti elő, mivel azok nedves környezetben érzik jól magukat.

6. Lubickolj a tiszta fülben!

Strandolás alatt sokaknak víz kerül a fülébe, melyet nem tudnak onnan kicsorgatni. Ha ez magától nem távozik, akkor érdemes orvoshoz fordulni. A szakember kifecskendezi, kimossa a fület.

7. Kagylózz ide!

A fül környékét, amely szabad kézzel elérhető, mindig tartsuk tisztán! Esztétikailag sem szép, ha valakinek koszos a füle. Ne csak hallójáratunkat, hanem fülkagylónkat is tisztítsuk.

8. Fül-dugulás-elhárítás

Ha nátha okozta fülkürthurut alakul ki füldugulással, orrfújásnál, nyelésnél recsegéssel, akkor érdemes inhalálni! Ez megnyugtatja az orrnyálkahártyát, oldja a váladékot, felszabadítja a fülkürtszájadékot az orrgaratban.

9. Repítsd ki a fülfájást!

Repülésnél gyakran egyenlítsük ki a nyomást nyeléssel, rágással, szükség esetén fel- és leszállás előtt lohasztó orrcsepp használatával! Kisgyermekeknél a fülek tartós befogásával segíthetünk a nyomásproblémákon.

10. Hallod!? A doki tudja a tutit!

Sokáig nem enyhülő hallásproblémákkal, fülbántalmakkal forduljunk szakemberhez! Bár legtöbbször a házi gyógymódok is elegendőek a fülproblémák megoldására, ám súlyosabb esetben ne kísérletezzünk, bízzuk fülünk egészségét szakemberre!

forrás: napidoktor.hu

hirdetés

Vélemény, hozzászólás?