Emelkedő juttatások kismamáknak, családoknak

A minimálbérrel együtt több juttatás is nő januártól: 7 ezer forinttal is emelkedhet a táppénz havonta, de nő az álláskeresési járadék és a gyermekgondozási díj is. A minimálbéren élők a családi adókedvezmény kiszélesítése miatt még többet vihetnek haza. Így például egy 3 gyerekes család havi jövedelme 40 ezer forinttal növekszik.
A kismamák is nyertesei lesznek a minimálbér emelésének. A nekik járó juttatások ugyanis jövőre jóval a tervezett inflációt meghaladó mértékben nőhetnek. Csaknem 5 ezer forinttal is több lehet például a gyermekgondozási díj.

Emelkedik a táppénz is, akár 7 ezer forinttal. De magasabb juttatást kapnak még a rehabilitációs és rokkantsági ellátásra és az álláskeresési járadékra jogosultak is.

A minimálbéren élő családok januártól – az adóváltozások miatt – még jobban járnak.

„Egy két gyermekét egyedül nevelő és minimálbéren élő szülő januártól a családi adókedvezmény kiterjesztése és a minimálbér emelésének köszönhetően több mint 6 ezer 600 forinttal többet kaphat kézhez, mint most. Ugyanakkor egy három gyerekes, ugyancsak minimálbérért dolgozó anyuka és apuka esetében már csaknem 40 ezer forinttal növekszik a család havi jövedelme” – mondta Angyal József, okleveles adószakértő, matematikus.

Számos munkáltatói adókedvezmény is a minimálbérhez van kötve, például a különféle Start-kártya kedvezmények. Vagyis, ha emelkedik a minimálbér, akkor a vállalkozások nagyobb adókedvezményt vehetnek igénybe.

hirdetés

„A minimálbér emelés a Start-kártya járulék kedvezményeire is kihat, hiszen az is minimálbérhez kötött. Ez azt jelenti, hogy a munkáltatónak kisebb lesz a terhe, ez a munkahely megőrzését is elősegíti” – mondta Angyal József.

A szakértő szerint, mivel ez a mostani visszafogott minimálbér emelés nem meríti ki a munkaadók béremelési keretét, lehetővé válik, hogy a magasabb keresetűeknél is emeljék a béreket. Tóth Gergely, a Buda-Cash Brókerház vezetőelemzője szerint a minimálbéremelés a gazdaságra is jó hatással van.
„A költségvetés számára is kedvező lehet a minimálbéremelés, hiszen nagyobb bruttó összeg után fizetik a járulékokat, ami növeli a költségvetés bevételeit.

Másrészt pedig ez a tervezett infláció feletti minimálbér-emelés a vásárlóerejét is javítja a minimálbér összegének. És a lakosság, ha ezt a többletjövedelmet fogyasztásra használja fel, akkor ez hosszabb távon a magyar gazdaság növekedését is segíti’- mondta a szakember.

A hétfő reggel létrejött megállapodás szerint januártól a minimálbér 3.6 százalékkal, a garantált bérminimum, vagyis a szakmunkás minimálbér pedig 3.5 százalékkal nő. Vagyis a minimálbért keresők háromezer-ötszáz forinttal, míg a bérminimumot keresők négyezer forinttal visznek majd haza többet havonta.

hirado.hu

hirdetés

Vélemény, hozzászólás?