Egységes népességstatisztikai szabályok az EU tagállamaiban

Az Európai Parlament jóváhagyta a népességstatisztikai szabályok egységesítését célzó szabályzattervezetet. Egységesen számított adatokra többek között azért van szükség, mert a Miniszterek Tanácsában ez alapján kalkulálják ki, hogy hány szavazat jár az egyes tagállamoknak. A népességszám az uniós támogatások összegét is befolyásolja. A tervezet részleteiről most egyeztetés indul a Tanáccsal.

Az új, Unió-szerte alkalmazandó szabályok szerint a tagállamoknak a ‘szokásos lakóhellyel rendelkező népességükről’ kell adatot szolgáltatniuk a Bizottság számára. Ebbe a kategóriába azok tartoznak, akik legalább 12 hónapon át az adott tagállamban laktak, vagy terveznek élni. A Bizottság azt akarja biztosítani, hogy mindenkit csak egyszer számolnak meg.

kép: orsolyka/indafoto.hu

kép: orsolyka/indafoto.hu

A tagállamok jelenleg saját módszereik alapján számítják ki a Bizottságnak elküldendő demográfiai adataikat. A témáért felelős Sógor Csaba (néppárti, Románia) képviselő az elfogadott szöveg ellenében foglalt állást, mert szerinte a tervezett szabályok hátrányosan érintik azokat az országokat, ahonnan nagy az elvándorlás. A Parlament elutasította a képviselő módosító javaslatát, amely szerint a tanácsi szavazati jogok kiszámításához nem az új módszer szerint megállapított népességszámot használnák fel.

hirdetés

Felülvizsgálati záradék

A Bizottság ötévente köteles beszámolni az új szabályok hatásáról a Tanácsnak és a Parlamentnek.

A következő lépések

Ugyan a Parlament jóváhagyta a módosított javaslatot, a szabályzásról szóló határozathozatalt a foglalkoztatási és szociális ügyek bizottságának elnöke, Pervenche Berès (szocialista, francia) kérésére elhalasztotta. Így lehetőség nyílik arra, hogy a Tanáccsal folytatott informális megbeszélések során már első olvasatban megállapodás szülessen.
OrientPress Hírügynökség

hirdetés

Vélemény, hozzászólás?