Újra megy a Babakötvény

Minden második kisbabának megnyitották az idén a Start-számlát a kincstárnál. Az állami intézmény már 77 ezer számlát kezel, ezeken 14,6 milliárd forint van. A szülők havonta 6 ezer forint körüli összeget fizetnek be.

Tavaly is jó évet zárt a konstrukció, több mint 37 ezer számlát nyitottak, vagyis minden idők második legerősebb évét zárta a babakötvény, úgy tűnik tehát, a szülők kezdeti idegenkedése az állami monopóliummá tett konstrukcióval szemben nagyrészt megszűnt. A Start-számlák kezelését 2012 októberétől államosították, azóta csak a kincstárban lehet új számlát nyitni. A bankoknál és takarékoknál nyitott régebbi számlák megmaradhatnak ugyan, de ha valaki elégedetlen a szolgáltatóval, csak a kincstárhoz viheti már át a megtakarítást.

kép: Sam8888/indafoto.hu

kép: Sam8888/indafoto.hu

A kincstár piaci részesedése a Start-számlák vezetésében így egyre nagyobb. 2006, a program indulása óta körülbelül 238 ezer Start-számlát nyitottak, ezek döntő része még mindig a bankoknál van. Most viszont már 77 ezer számlát kezel a kincstár. Ebből viszont alig valamivel több mint 6 ezer az olyan számla, amelyet valamelyik banktól vagy takarékszövetkezettől vittek át az államhoz, a szülők többsége tehát továbbra is hűséges a korábban választott hitelintézethez.

hirdetés

Az a lehetőség sem hozta lázba a családokat, hogy 2012 októberétől már a 2006 előtt született gyerekek számára is elérhetővé vált az öngondoskodás e formája. Két és fél év alatt kevesebb mint 6800 nagyobb gyereknek nyitottak Start-számlát, holott újszülötteknél ennyi számlát körülbelül két hónap alatt nyitnak meg. Pedig nem csak a kisbabáknak, de a nagyobb gyerekeknek is jár az állami támogatás, ami a befizetett összeg 10 százaléka, de – alapesetben legalábbis – évente legfeljebb 6 ezer forint lehet.

A kincstári számla mellett szól a hosszú évekre garantált magas hozam, a számlára jelenleg csak úgynevezett Babakötvényt lehet vásárolni, amelynek kamata minden évben 3 százalékponttal haladja meg az inflációt, ha pedig történetesen negatív az infláció, pontosan 3 százalékos kamatot fizet. Ez valószínűleg lényegesen magasabb annál, amit a hitelintézetek tudnak kínálni jelenleg a Start-számlákra. A kincstári számlák állományában fokozatosan nő a Babakötvény aránya, ahogy járnak le a korábbi állampapírok. Jelenleg a nem egészen 14,6 milliárd forintnyi megtakarításból 12,84 milliárd forintnyi van már a speciális állampapírban.

A szülők általában kisebb összegekkel takarékoskodnak a támogatott számlán, az átlagos egyenleg 190 ezer forint, a havi befizetés pedig 6-6,5 ezer forint körül van. Tavaly a családok 5,22 milliárd forintot takarítottak meg a gyerekek számára kincstári Start-számlán, az idén az első három hónapban 1,35 milliárd forintot fizettek be.

MTI

hirdetés

Vélemény, hozzászólás?