Új esély a rászoruló, egyedülálló anyáknak

„Program a rászoruló egyedülálló anyákért” elnevezésű képzést indított a Magyar Vöröskereszt, melyben olyan nehéz sorsú édesanyák vehetnek részt, akik piacképes szakma hiányában nem képesek visszatérni a munka világába. A Rádió Orient műsorában Polacsek Györgyi, a Magyar Vöröskereszt szakmai vezetője beszélt a programról – mint mondta, a foglalkozások résztvevői nem csak képesítéshez jutnak, de visszakapják önbizalmukat, jövőbe vetett hitüket is.

A „Program a rászoruló egyedülálló anyákért” hét hónapig tart, s a Családok Átmeneti Otthonaiban élő anyák részére kíván segítséget nyújtani valamilyen szakma elsajátításán keresztül, illetve személyiségmegerősítő tréningekkel. A projekt augusztusban indult el az ország tíz különböző pontján található, a Vöröskereszt által működtetett otthonokban. Jelenleg már folyik a szakmát nyújtó OKJ-s képzés, ahol okleveles bizonyítvánnyal rendelkező bolti pénztárosokat képeznek.

Illusztráció. kép: zati/indafoto.hu

Illusztráció. kép: zati/indafoto.hu

A rászoruló anyukák számára a Családok Átmeneti Otthonainak vezetői és a családgondozó munkatársak ismertették a lehetőségeket, illetve a feltételeket. A csoportos és személyes megbeszéléseken sorstársakként egymást is segítik és lelkesítik az anyák – mondta el Polacsek Györgyi, a Magyar Vöröskereszt szakmai vezetője. Ugyanakkor kiemelte a motiváció fontosságát is, hiszen a Családok Átmeneti Otthonaiban élő, főleg egyedülálló anyák nagy nehézségekkel, félelemmel és önbizalomhiánnyal küzdenek. Családjuk, gyermekeik és munkatársaink segítségével ugyanakkor felül tudnak emelkedni félelmeiket- mondta el a Magyar Vöröskereszt szakmai vezetője.

Jelenleg három helyszínen zajlik a képzés, hetente egy alkalommal tíz tanítási óra – a program tehát hét hónapos intenzív elköteleződést jelent a családok számára. Eközben gyerekeikre családgondozók felügyelnek az otthonban, elviszik iskolába, óvodába őket, a kisebbeket ellátják és gondozzák. A gyerekeknek is új szituáció ez, hiszen nekik is el kell fogadni, hogy az anyukájuk ilyenkor nincs velük, és a gondozónők vigyáznak rájuk.

hirdetés

Az OKJ-s oklevél megszerzése mellett fontosak az önismereti tréningek és a személyiségfejlesztő foglalkozások is – utóbbiak testre szabottan az adott közösség szükségleteit szem előtt tartva konfliktuskezelésre, problémamegoldó képességek, kommunikációs készségek fejlesztésére irányulnak. Polacsek Györgyi hangsúlyozta, hogy ezekkel megerősíteni szeretnék a rászoruló anyákat, hogy merjenek állásinterjúra elmenni és ott határozottan megszólalni. S ha sikerül az elhelyezkedés, akkor meg is tudják tartani állásukat.

A Családok Átmeneti Otthonainak működéséről jogszabály rendelkezik, a Gyermekvédelmi Törvény és ennek a végrehajtási rendelete. Meghatározott, kik kerülhetnek be az otthonokba: általában otthontalanná vált, lakhatásukat elvesztő anyák és gyerekek, bántalmazott anyák vagy olyan krízishelyzetbe került teljes családok, akik veszélyhelyzetből menekülnek. Egy család egy szobában lakik, anya és gyermeke együtt; van olyan intézmény, ahol a lakrészhez külön fürdőszoba is tartozik, de jellemzőbb, hogy a családok együtt használják közös helyiségeket. Az otthonok maximum 40 fő befogadására alkalmasak, lakóik a jogszabály szerint egy évig maradhatnak, de ha ez a tanítási év közben jár le, akkor egy család tartózkodása maximum fél évig még meghosszabbítható. Ahol arra lehetőség van, a családgondozók a kikerülés után is próbálják követni és segíteni az anyákat. A biztonságos és komfortos körülmények miatt nagyon nagy túljelentkezés – sok helyen várólistázzák a jelentkezőket – a krízishelyzetbe került családokat viszont rögtön, akár pár órán belül igyekeznek elhelyezni valamelyik otthonban.

A rászoruló egyedülálló anyákért elnevezésű oktatási programot az ausztriai H. Stepic Közép-Kelet-Európai Alapítvány finanszírozza, a Raifeissen Bank humanitárius céllal létrehozott szervezete, ami most először támogat magyar programot. „Az anyagi segítség és a Magyar Vöröskereszt mintegy 40 ezer önkéntesének munkája nélkül ezek a programok nem valósulhatnának meg” – mondta el Polacsek Györgyi.

A Vöröskereszt gondol a segíteni vágyókra is: Reményprogramjukban mentorokat képeznek, akik „önkéntes barátokként” segítik a kiköltöző anyákat és családokat. De fontosak a Nyitott Ház elnevezésű rendezvények is, ahol lehetővé teszik, hogy a már helyüket megtalált anyukák elmesélhessék életútjukat, s ezáltal motiválják, bátorítsák a többi édesanyát.

OrientPress Hírügynökség

hirdetés

Vélemény, hozzászólás?