Százezrek járnak jól a bővített családi adókedvezménnyel

Bővül a családi adókedvezmény 4 éve felállított rendszere: újdonság, hogy a támogatás megosztható lesz a szülők között, az alacsony jövedelműek és a kétgyermekesek pedig egyre nagyobb mértékben igényelhetik azt, de parlament előtt van a 20 éves felső támogatási korhatárt bevezető javaslat is – mondta el a Rádió Orientnek Tarnai Richárd. Az aktuális változások mellett, a kormánymegbízott a Magyary Napok programjait ismertette műsorunkban.
Az élethez igazodik a családi adókedvezmény

Mindenkinek kedvez a 2010-től működő családi adókedvezmény – emelte ki a Rádió Orient műsorában Tarnai Richárd –a támogatási forma nem a visszaigénylési rendszerre épít, hiszen a szülőknek már eleve nem kell adózniuk a gyermekek után.

A struktúra jelenleg leginkább a három- vagy többgyermekes családoknak kedvez, azonban egy módosítási javaslat tovább bővítené a kedvezményezettek körét. Az új törvény elfogadása esetén a kétszer tízezres támogatás akár kétszer 20-25 ezer forint is lehet – így a kedvezmény közelít a nagycsaládosok támogatásához, akár 350 ezer szülő kaphat további támogatást.

hirdetés

A rendszer újdonsága, hogy az adókedvezmény megosztható, mindkét szülő igényelheti. Így sok családban az egyik fél egyáltalán nem adózik, míg a másik bizonyos összegig szintén kérheti a 3-4 gyermek után járó kedvezményeket. „Az élethez igazítjuk a szabályozást, így az alacsonyabb jövedelműekre és a kétgyerekesekre is kiterjesztettük a kört. Lehet, hogy elsőre nem találjuk meg a jó megoldást, azonban a 8 éve szétrombolt rendszer helyett egy működőképes struktúrát hoztunk létre.”

A kormánymegbízott hangsúlyozta a családi adókedvezmény nemcsak a házastársaknak jár, hanem minden közös háztartásban nevelt gyermek után. Válás esetén az állam továbbra is odaadja a pénzt, azonban a szülőknek dönteniük kell arról, hogy melyik fél veszi igénybe azt. Tarnai hozzátette, az adókedvezmény a folyamatos, bevallott jövedelem alapján jár, az egyszeri bevételekre nem vonatkozik. „Jól haladunk a gazdaság kifehérítése és a felelősségen alapuló rendszer meghonosítása irányába.”

Az országgyűlés előtt van az a további módosító javaslat, amely a gyermek 20 éves koráig terjesztené ki a támogatás igénylését felsőoktatási tanulmányok esetén. „A felsőfokú tanulmányok általában 22-23 éves korig vagy még tovább zajlanak. Figyelembe kéne venni, hogy a gyermekek ebben a korban is komoly költségeket rónak szüleikre” – Tarnai hozzátette, az adókedvezmény a magzat 91. napjától vehető igénybe.

OPH

hirdetés

Vélemény, hozzászólás?