Semmelweis Egyetem Budapest I. sz. Szülészeti és Nőgyógyászati klinika

Három/négydimenziós ultrahang vizsgálat

Az ultrahang vizsgálóberendezések folyamatos technológiai fejlődése során a hagyományos 2D (kétdimenziós) képalkotás mellett megjelent a 3D/4D (három és négydimenziós) ultrahang vizsgálati módszer is.

3D 4D ultrahang Semmelweis EgyetemA háromdimenziós, térhatású ultrahangvizsgálat során a magzatot plasztikusan, térben lehet látni, sok esetben fényképhez hasonlóan, így a látott kép a szülők által is könnyen értelmezhető. A 4D ultrahang negyedik dimenzióként az időt is hozzárendeli a képhez, így a 3D-s képek folyamatos, filmszerű megjelenítésével láthatóvá válik a magzati arc sajátos mimikája, a végtagok mozgása, stb. A 3D, illetve 4D ultrahangvizsgálat az adott terhességi kor függvényében hüvelyi- és hasi úton egyaránt elvégezhető, továbbá a szülészeti gyakorlaton kívül hasznos információt nyújthat a nőgyógyászati betegek ellátásában is.

Klinikánkon a legkorszerűbb ultrahang-vizsgálóberendezések állnak rendelkezésre, a vizsgálatokat igen magasan képzett szakemberek végzik.  Az intézetünket felkereső pácienseknek a 3D/4D vizsgálaton kívül a legmagasabb szakmai színvonalon, a legkorszerűbb irányelvek alapján végzett ultrahang szűrő- és diagnosztikus vizsgálatokat nyújtunk, amelyekről minden esetben írásos lelet készül

3D 4D ultrahang Semmelweis Egyetem BudapestA vizsgálatot kérésre DVD-lemezre, vagy hagyományos VHS-szalagra rögzítjük, a kiválasztott felvételekből pedig fekete-fehér vagy színes papírképeket készítünk, igény szerint CD lemezre írjuk.  A vizsgálatokon lehetőség adódik a hozzátartozók részvételére.

Az ultrahangvizsgálatokra a 459 1582 telefonszámon, vagy személyesen a Terhesambulancián lehet jelentkezni.

A vizsgálat díja:

3D/4D ultrahangvizsgálat: 10 000 Ft

DVD-felvétel: 2 000 Ft

CD-felvétel: 2 000 Ft

A klinika Budapest VIII kerületében található a Kálvin tér és a Ferenc körút között a Baross utcában.

Parkolási lehetőség: a környező utcákban.

Cím: 1085 Budapest, Baross u. 27

hirdetés

Telefon: (06-1) 266 0473 Fax: (06-1) 317 6174

www.noi1.hu

Szülészeti ultrahangvizsgálat

A terhesség alatt végzett ultrahang-szűrővizsgálatok célja a méhen belüli magzat fejlődésének nyomon követése, egyes fejlődési rendellenességek illetve egyéb, a magzat és/vagy az anya egészségét veszélyeztető állapotok felismerése. Panaszmentes terhességben négy illetve öt ultrahang-szűrővizsgálat végzése ajánlható. Ezek révén az anatómiai rendellenességek jelentős része a terhesség korától függően felismerhető.

0. szűrés (terhesség-megállapító ultrahang-vizsgálat). Időpontja-a terhes jelentkezési időpontjától függően-a terhesség 7-10. hete. Célja: a terhesség fennállásának bizonyítása, annak méhen belüli esetleg méhen kívüli elhelyezkedésének, élő voltának, korának megállapítása, illetve annak eldöntése, hogy egyes vagy többes fogamzásról van-e szó. A vizsgálatot hüvelyi vizsgálófejjel végezzük.

I. szűrés. Időpontja a terhesség 12 -13. hete. Célja (az előzőeken túlmenően) a kóros koraterhességi állapotok, egyes súlyos fejlődési rendellenességek felismerése. A vizsgálat hüvelyi és/vagy hasi vizsgálófejjel történik-hüvelyi vizsgálat esetén üres húgyhólyag mellett. A vizsgálat során megfigyelhető a méh üregében fejlődő embryo/magzat mozgása, szívműködése, meghatározhatók testméretei (ülőmagasság = fejtető-far-távolság, CRL). A testméretek alapján határozzuk meg a terhesség korát. Amennyiben ez egybeesik a vérzéskimaradásból meghatározott terhességi idővel, úgy a szülés várható időpontja (ún. számított terminus) az utolsó rendes menstruáció első napjától számított 40. hét végére tehető. Ha a magzat nagysága a számított időtől jelentősen, a szülés várható időpontját az ultrahangvizsgálat alapján módosítjuk (ún. ultrahangterminus).

Ezen vizsgálat során mérjük meg a magzati tarkótáji bőrredő vastagságát is (“NT”), melynek kóros értéke magzati kromoszóma-rendellenesség gyanújára hívhatja föl a figyelmet.

II. szűrés. Időpontja a terhesség 18-20. hete. A szűrővizsgálat hasi vizsgálófejjel történik, de bizonyos, a belső méhszájhoz közeli részletek vizsgálata esetenként hüvelyi vizsgálatot is szükségessé tehet. Ez a szűrővizsgálat a normális fejlődés ellenőrzése szempontjából az egyik legfontosabb vizsgálat, mert a magzati szervek kialakulása ekkorra már nagyrészt befejeződik. Az áttekintés során testtájanként vizsgáljuk a magzatot, meghatározzuk a méhlepény helyzetét, érettségét, a magzatvíz mennyiségét, a magzat aktuális elhelyezkedését. A magzat növekedésének, fejlődésének ellenőrzése a fej és a törzs átmérőinek (BPD, OFD ill. APD, TAD) és kerületének (HC ill. AC), valamint a combcsont (FL), esetleg a felkarcsont (HL) méreteinek meghatározásával történik.

III. szűrés. Időpontja a terhesség 30-32. hete. Célja elsősorban a magzat megfelelő ütemű fejlődésének ellenőrzése, és a késői magzati korban felismerhető fejlődési rendellenességek kórismézése.

IV. szűrés. Időpontja a 37-38. hét. A közeledő szülés előtt szolgáltat fontos információkat a magzat méhen belüli elhelyezkedéséről, méretéről, várható születési súlyáról.

Magzati echocardiographia. A magzati szív részletes, speciális ismerteket, szakmai felkészültséget és megfelelő készüléket igénylő ultrahangvizsgálata. A vizsgálatra terhelő kórelőzmény illetve az ultrahang-szűrővizsgálatok során a magzati szívfejlődés zavarának vagy a szívműködés elégtelenségének gyanúja esetén kerül sor.

Színkódolt Doppler-áramlásvizsgálat (flowmetria). A terhes méhet ellátó anyai illetve bizonyos magzati erek véráramlásának vizsgálata, ami bármely terhességi korban indokolt lehet. Célja a magzat méhen belüli állapotának illetve a méhlepény működésének megítélése.

hirdetés

Vélemény, hozzászólás?