Karrier és család között őrlődnek a nők

A Jobline április közepén végzett női karrier kutatása szerint a nők túlnyomórésze úgy érzi, választania kell a munka és a család között. A 800 megkérdezett nő harmada élt már át hátrányos megkülönböztetést a munkahelyén, elsősorban az anyagi megbecsülés, a munkahelyen történő előrejutás és a szakmai tudás elismerése területén szembesültek diszkriminációval. Ezen próbál segíteni első Női Karriernapjának megszervezésével a Jobline.hu.

Az elmúlt években a világ számos országában indultak mozgalmak, amelyek a női egyenjogúságot, a nők munkahelyi érvényesülésének elősegítését tűzték ki célul. Többek között Sheryl Sandberg, a Facebook operatív igazgatójának kezdeményezésére létrejött “Lean In” hálózat tömöríti az egymást támogató közösségeket. Mindez arra szolgál, hogy oktatással, információ megosztással és kezdeményezések felkarolásával megakadályozza, hogy ismeret- vagy önbizalomhiány akadályozza a nőket munkájukban.

Sheryl Sandberg

Sheryl Sandberg

A Facebook operatív igazgatója a Női Karriernap szervezőinek adott interjúban azt vallotta, hogy ”Minden nőnek, aki sikeres akar lenni, hinnie kell önmagában. Részt kell vennie a döntésekben, hallatnia a hangját még akkor is, ha nem teljesen biztos önmagában – végül az lesz”. A Jobline.hu rendezvénye hasonló elveket tükröz: információk megosztásával erősíteni a nők magabiztosságát és segíteni munkahelyi boldogulásukat.

“Az áprilisi női karrier kutatásunk során azt láttuk, hogy a nők túlnyomórésze úgy érzi, választania kell a munka és a család között. Meggyőződésünk, hogy a két területet harmóniába lehet hozni, ehhez viszont segítségre van szükség. Egyszerre kell a nőkben rejlő gátakat leépíteni és – a világon egyébként sokfelé megfigyelhető és a munkahelyi előremenetelt akadályozó – üvegplafont áttörni.” – véli Tóbiás Andrea, a rendezvény védnöke. “Hillary Clinton nem véletlenül nevezte a nőket a világ legkevésbé jól hasznosított erőforrásának. A nők problémáiról beszélni kell, és minél gyakrabban érdemes olyan alkalmakat teremteni, ahol a nők ráébrednek, hogyan lehet a sikeres munka és a harmonikus magánélet összhangját megteremteni.”

hirdetés

A Női Karriernapra látogatók – többek között Tari Annamáriától és Görög Ibolyától – hallhatnak arról és élhetik át, milyen váratlan helyzetek adódhatnak egy állásinterjún, milyen a személyiséget leginkább tükröző öltözködés és hogy hogyan lehet a karriertervezést tudatosan végezni. A szervezők a leendő résztvevők javaslatai alapján tették a programba például az önérvényesítésről szóló előadásokat és a személyre szabott stílus tanácsadást. Bár a személyes tanácsadásra és képzésre épülő programok egy részére már beteltek a helyek, az előadások nyitottak és mindenki számára látogathatóak.

A rendezvényen közel 30 olyan cég is jelen lesz, akik nagy számban keresnek női munkaerőt vagy nyújtanak nőknek szóló szolgáltatásokat. A kiállítók kiemelten fontosnak tekintik a nők sikeres beilleszkedését és messzemenőkig törekednek a családbarát munkahelyi környezet biztosítására. Az álláskínálatok között számos olyan is szerepel, amelyet korábban hagyományosan “férfias” területnek tekintettek: jó néhány telekommunikációs és számítástechnikai cég, valamint a tudományos szféra is női munkatársakat szeretne megnyerni magának és kínál többek között mérnöki, számítástechnikai és telekommunikációs ismereteket igénylő állásokat. A kiállításon jelen lévő, az ország vezető telekommunikációs, elektronikai és járműipari gyártó cégei több száz műszaki és informatikai végzettségű női munkatársat keresnek.

kép: Lan Bui

kép: Lan Bui

“Mintegy 3000 résztvevőt várunk a szombati rendezvényre. Férfiakat is szívesen látunk, meggyőződésünk ugyanis, hogy a nőket hátráltató kérdések megértésében és megoldásában a férfiaknak is hatalmas szerepe lehet. Ahogy Sheryl Sandberg is mondta, a magunkban rejlő sztereotípiák leküzdésével kezdődik a boldogulásunk” – idézte fel Tóbiás Andrea.

A Jobline.hu álláskereső portál kezdeményezésére, a Bálnában június 14-én, szombaton megrendezésre kerülő első Női Karriernapot a Frissdiplomás Kft. szervezi. A rendezvény lehetőséget kínál a munkaerőt kereső cégekkel történő kötetlen és személyes találkozásra, különböző előadások, sikertörténetek és a személyre szabott tanácsok révén pedig segíti a legközelebbi állásinterjúkra, illetve a munkahelyen adódó különböző helyzetekre történő felkészülést. Az ingyenes rendezvény mindenki számára nyitott, de regisztrációhoz kötött. A rendezvény idején a helyszínen ingyenes gyermekmegőrző működik.

OPH

hirdetés

Vélemény, hozzászólás?