Jelentősen emelkedett a GYED

6,2 százalékkal nőtt egy év alatt a havi átlagos gyermekgondozási díj, amely kisgyermeket nevelő családok számára 2009 óta közel 20 ezer forinttal, a maximális juttatásra jogosultak esetében pedig csaknem 40 ezer forinttal magasabb juttatást jelent 2010-hez képest. Szalai Piroska, a Nemzetgazdasági Minisztérium női foglalkoztatás javításáért felelős volt miniszteri biztosának tájékoztatása szerint ez a reálértéken számolt 4,5 százalékos növekedés példátlan a korábbi évekhez mérten.
A kormány kisgyermekes anyák segítése melletti elköteleződését mutatja, hogy a múlt évben a GYED összege az átlagkereseteknél is nagyobb arányban nőtt.

kép: BK

kép: BK

hirdetés

Gyermekgondozási díjra azok a családok jogosultak, ahol az anya a gyermeke születését megelőző két évben legalább 365 napot dolgozott. A GYED – hasonlóan a táppénzhez – az átlagkereset 70%-át teszi ki, de nem haladhatja meg az aktuális minimálbér kétszeresének 70%-át. 2014-ben a támogatás maximális bruttó összege ennek megfelelően 142.100 forint havonta, majdnem 40 ezer forinttal több, mint 2010-ben volt. A GYED-et igénybe vevők több mint ötöde a maximális összegre jogosult.

Szalai Piroska emlékeztet arra, hogy 2008 óta folyamatosan csökkent a gyermekgondozási díjra jogosultak száma, azaz egyre kevesebb olyan gyermek született, akinek édesanyja dolgozott a szülés előtt. Nagy eredmény, hogy ez a tendencia 2013-ban megfordult. A volt miniszteri biztos véleménye szerint az idén hatályba lépett GYED Extrának köszönhetően minden bizonnyal még tovább fog emelkedni a támogatásban részesülő, azaz a szülés előtt foglalkoztatott anyák aránya.

OPH

hirdetés

Vélemény, hozzászólás?