Egy életre kihathat a testvérek közötti bántalmazás

Míg a játszótéren általában a termetes gyerekeket tartják a kisebbeket bántalmazóknak, ez a sztereotípia nem feltétlenül állja meg a helyét, sokszor ugyanis családon belül lehet megtalálni a megfélemlítés fő okát. Márpedig egy új tanulmány szerint a testvér általi bántalmazás egy életre kihathat – írja a Health Day.

A megfélemlítés és bántalmazás az utóbbi időben egyre nagyobb figyelmet kap, de a testvérek közötti viták hosszú távú hatását eddig nem igen vizsgálták.

kép: Simply CVR

kép: Simply CVR

Erre szánták rá magukat az Oxford Egyetem kutatói, akik kétezer főt vontak be tanulmányukba. Ennek során először 12, majd 18 éves korukban kellett kitölteniük egy kérdőívet.

hirdetés

A bántalmazásba beleértették mind a lelki, mind a testi megfélemlítést. Az eredmények azt mutatták, hogy akiket a leginkább bántott a testvérük 12 éves korukban, azoknak volt a legnagyobb az esélyük a depresszió vagy a szorongás kialakulására, mire elérték a felnőttkort.

A szerzők ezért azt javasolják minden szülőnek, figyeljenek oda a gyerekeik közötti rivalizálásra, vitákra, esetleg bántalmazásra és próbáljanak tenni ez ellen.

OPH

hirdetés

Vélemény, hozzászólás?