Több mint hatmilliárd forint a kisgyerekes szülők életét megkönnyítő pályázatokra

Az elmúlt négy évben fokozatosan erősödött a családon alapuló értékrend társadalmi megítélése, és a különféle családpolitikai intézkedéseknek köszönhetően néhány százalékkal emelkedett a házasságkötések száma, ugyanakkor kevesebben váltak el – mondta az Emberi Erőforrások Minisztériumának (Emmi) főosztályvezetője az MTI-nek.

Fűrész Tünde tájékoztatása szerint az elmúlt négy évben a minisztérium uniós forrásból 6,2 milliárd forinttal támogatta a családi közösségi programokat és hozzávetőleg 300 millióval a családbarát közgondolkodás és foglalkoztatás népszerűsítését – fűzte hozzá.

Véleménye szerint a harmonikus családi életnek, a jó légkörű családi közösségeknek nemcsak testi-lelki egészségvédő hatásuk van, de nagyban hozzájárulhatnak a gazdaság fellendüléséhez is. Egyebek között a munka és a család szorosabb összekapcsolása érdekében segíti kiemelten az új adórendszer a gyermeket vállalók boldogulását – mondta a tárca illetékese. Emiatt növekedett egyharmadával a gyed felső összege és vezették be a munkába visszatérő kisgyermekes anyák számára a a gyed extrát – fűzte hozzá.

A családtámogatási rendszer változása nyomán 2010-től mostanáig a költségvetés több mint 700 milliárd forintot hagyott kedvezmény címén a családoknál, vagyis az állam ennyivel járult hozzá a gyermekek gondozásához, neveléséhez, iskoláztatásához – hangsúlyozta főosztályvezető. Mindent egybevetve az idén például a napi anyagi gondok enyhítésére a 230 milliárd forintot is elérheti a családi kasszákban maradó összeg – tette hozzá.

A családok jólétének erősítését, a negatív népesedési folyamatok javítását szolgálja a mind általánosabbá váló családbarát közgondolkodás beépítése a mindennapokba – fogalmazott Fűrész Tünde, kiemelve, a minisztérium ennek elérését segíti civil és egyházi szervezetek, önkormányzatok, vállalatok számára kiírt pályázatokkal.

A kedvező fogadtatást mutatja: míg a szocialista kormányzat által meghirdetett Családbarát munkahely pályázatra 2010-ben négyen jelentkeztek, addig az idén már több százan éltek a lehetőséggel, illetve egyre bővülnek a kisgyermekes szülők élete megkönnyítését, a család és a munka összeegyeztetését célzó kezdeményezések – emelte ki Fűrész Tünde.

hirdetés

Az MTI tudósítóinak beszámolói szerint a dél-alföldi bölcsődehiány enyhítésére alakult meg a Csodacsalád Halasi Kistérségi Egyesület, amely munkanélküli pedagógusok bevonásával családi napközit hívott életre.

Nagy Ágnes, az egyesület alapítója elmondta: jelenleg Szarvason és Kiskunfélegyházán magánlakásokon működnek ilyen kiscsoportos intézmények, ahol összesen 28 gyerekről gondoskodnak, amíg a szüleik dolgoznak.

A közgazdász végzettségű alapító szerint jó néhány munkahely is szívesen berendezne saját helyiséget a nála dolgozó fiatal anyák számára. Így “házon belül” egyszerűsödhetne a napközbeni gyermekelhelyezés, ám az ilyen óvoda fenntartásának jelenleg túlságosan merevek a jogi, finanszírozási keretei – mondta Nagy Ágnes. “A gyakorlati élethez igazított szabályokkal, a külföldön bevált rendszer átvételével akár irodaházakban is működhetne családi napközi, amivel jó néhány szülő napi életét lehetne megkönnyíteni” – fogalmazott.

A tatai önkormányzatnál dolgozók egy része rugalmas munkaidőben dolgozhat a munka és a magánélet összehangolása érdekében. Michl József (Fidesz-KDNP) polgármester tájékoztatása szerint így a kisgyerekes anyák vagy az idős hozzátartozóról gondoskodó kollégák “a stresszt távol tartva” képesek megszervezni a kettős feladat ellátását. Indokolt esetben laptopot is kapnak a dolgozók, hogy feladataik egy részét otthon végezhessék.

A családbarát munkahely szellemében a kisgyermekes ügyfeleknek játszószobát is berendeztek, zuhanyozó várja a kerékpárral dolgozni járókat, illetve egy konditerem is van az épületben.

A 6400 dolgozót foglalkoztató Debreceni Egyetem családbarát programjait, az intézkedések koordinációját az egyetem mentálhigiéniás és esélyegyenlőségi központja a Lelkierő Egyesülettel közösen látja el. Berényi András, a központ vezetője az MTI-nek elmondta: a családbarát légkör megteremtésére a gyermekintézmények fenntartása mellett az egyetem olyan speciális szolgáltatásokat nyújt, mint a pároknak és családoknak szóló konzultáció, valamint a gyermekneveléssel kapcsolatos tanácsadás.

A felsőfokú intézmény fontosnak tartja a hallgatók szemléletformálását, a családi életre felkészítést speciális kurzus keretében. A párkapcsolati szabadegyetem például közelebb hozza a család, a házasság gondolatát – tette hozzá. A szakember azt is elmondta, hogy a gyesen, gyeden lévő kismamák számára a gyermekneveléssel kapcsolatos témákban klubszerű formában szerveznek programokat, az egyetemi rendezvényeken pedig gondoskodnak a gyermekek felügyeletéről.

hirdetés

Vélemény, hozzászólás?