Sikeressé tesz az anyatej?

Egy új kutatás szerint a szoptatás nemcsak a csecsemő általános egészségügyi állapotára nézve jó, de jót tesz kognitív képességeik fejlődésének is, ráadásul felnőttkorukban elősegíti a társadalmi ranglétrán való előrejutásukat is – írja a Medical News Today.

A kutatás keretében a társadalmi osztályok alakulását vizsgálták 17500 résztvevőn, akik 1958-ban, illetve 16700 emberen, akik 1970-ben jöttek világra. Anyukájuktól megkérdezték, hogy szoptatta-e kisbabáját, vagy nem.

kép: FotosZolko/indafoto.hu

kép: FotosZolko/indafoto.hu

Rögzítették a gyerekek apukájának társadalmi státuszát akkor, amikor tízévesek voltak, majd a sajátjukat nézték meg 33 éves korukban. Egy négypontos skálán a kutatók osztályozták a társadalmi státuszt a képzetlentől a szakemberig.

hirdetés

Ez az első olyan tanulmány, amely rámutatott, hogy a szoptatás előnyei nemcsak a csecsemő-és a gyermekkorra hatnak ki, hanem a felnőttkorra is. Azokat, akik 1970-ben születtek (36 százalék), jóval kevesebb valószínűséggel szoptatták, mint az 1958-as születésűeket (68 százalék).

Egyéb tényezőket – társadalmi háttér – is figyelembe véve megállapították, hogy azok, akiket anyatejjel szoptattak szignifikánsan nagyobb valószínűséggel léptek feljebb a társadalmi ranglétrán, mint társaik.

OrientPress Hírügynökség

hirdetés

Vélemény, hozzászólás?