Már egy gyerek után is járna otthonteremtési támogatás

Könnyebben lehet majd lakástámogatáshoz jutni jövő nyártól. Novák Katalin, az EMMI család- és ifjúságügyért felelős államtitkára elmondta, hogy a tervek szerinte nem csak új lakás vásárlására lehet majd fordítani a kedvezményt, hanem egy gyermek vállalása esetén is igénybe vehető lesz.

Többen és többféle célra vehetik majd igénybe az egyszeri, vissza nem térítendő segítséget, ismert nevén a szocpolt. A kormány már korábban bejelentette, hogy Családi Otthonteremtési Program címen kiszélesíti a kedvezményezettek körét.

A tervezet szerint az igényelhető támogatás nagysága függ majd a lakás méretétől, illetve energia besorolásától és természetesen a gyermekek számától is. Ezek függvényében egy család 400 ezertől 2 és fél millió forintig terjedő segítséget kaphat lakásvásárláshoz.

A Híradónak nyilatkozó ingatlanpiaci szakértő szerint eddig sokan azért nem vették igénybe a támogatást, mert csak új lakásra lehetett – az pedig sokkal drágább. Azzal, hogy jövő nyártól már a használt lakásra is jár, jelentősen nőhet az adás-vételek száma. Déry Attila, az Otthon Centrum vezető elemzője szerint már idén is 15-20 százalékkal bővült a piac, az új szabályozás sokat lendítene még ezen is.

A kormány emellett azzal is számol, hogy ha a családok könnyebben jutnak lakáshoz, akkor javulhat a gyermekvállalási kedv. Szeretnénk, hogy az egy gyermekesek is lakáshoz jussanak – mondta Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter. Megjegyezte, hogy a demográfiai tendenciák miatt ösztönözni kell a gyermekvállalási kedvet hazánkban. A miniszter hozzátette: a 2015-ös költségvetés emellett még számos családtámogatási intézkedést tartalmaz. Így a nők munkába állásának és a gyermekek nappali elhelyezésének segítését, valamint az első házasok és a családok adókedvezményét.

A tervezet szerint meghatároznák azt is, hogy milyen értékű lakásokhoz lehet igénybe venni a szocpolt, vagyis milyen négyzetméter árakig. Régiókra bontva meghatároznák azt a maximális négyzetméterárat, ameddig igényelhető lenne az otthonteremtési támogatás.

Ez Közép-Magyarországon a legmagasabb. Budapesten például 260 ezer forint, a városokban 200 ezer, egyéb településeken pedig 160 ezer forint. A legalacsonyabb árakat a Dél-alföldi régióra állapítja meg a tervezet. A maximális négyzetméterárakat a piaci árak alapján kalkulálták ki.

hirdetés

Közép-Magyarország:
Budapest: 260 ezer Ft/m2
városok: 200 ezer Ft/m2
egyéb települések: 160 ezer ft/m2

Dunántúl:
megyeszékhelyek: 200 ezer Ft/m2
városok: 160 ezer Ft/m2
egyéb települések: 120 ezer Ft/m2

Dél-Alföld:
megyeszékhelyek: 180 ezer Ft/m2
városok: 120 ezer Ft/m2
egyéb települések: 100 ezer Ft/m2
hirado.hu

hirdetés

Vélemény, hozzászólás?