Hűtlenség, kattintásra – házasokra utazik a szeretőkereső

Az élet túl rövid, hogy ne lépj félre! – hirdeti a Viszony.hu, a házasságban élők társ- vagy inkább szeretőkereső szolgáltatása, ezzel pedig úgy tűnik, sokan egyetértenek, hiszen szeptemberi indulása óta kisebb városnyi felhasználó regisztrált a honlapon. Bár az oldal léte törvényes, családvédők szerint erkölcsileg és pszichikailag komoly károkat okozhat, egy házasság válságát pedig a gyerekek szenvedik meg a leginkább. A témában Polyák Gábor médiajogászt, a Nagycsaládosok Országosok Egyesületét és az üzemeltetőt kérdeztük.

Megtalálták a piaci rést?

A Viszony.hu leginkább a harminc év feletti, párkapcsolatban élőket tekinti célcsoportnak, őket szeretné megszólítani, illetve részben előfizetéses, részben ingyenes szolgáltatást kínálni nekik. Az oldal felhasználóinak száma -saját bevallásuk szerint – napról-napra robbanásszerűen növekszik. ‘Szeptember óta egy átlagos magyar várost kitevő számú felhasználó csatlakozott az oldalhoz, ami visszaigazolja számunkra, hogy igenis van igény arra a szolgáltatásra, amit a Viszony.hu nyújt. Az oldalon az előző hónapban több mint százezres látogatást mértünk.’ – sorolta a számukra biztató adatokat Móczár Rudolf, az oldalt is működtető Habostorta Kft. marketing igazgatója.

Móczer szerint a Viszony.hu-nak egyáltalán nem célja, hogy házasságokat tegyen tönkre – sőt, szerinte nagyon sok esetben éppen egy viszony az, ami kapcsolatokat ment meg. A felhasználók igényeit egyébként nagyon jól mutatja, hogy az oldalra hétről-hétre több ezren regisztrálnak. A piac dönti el minden szolgáltatás életképességét -véli a marketing igazgató. A honlaphoz szervesen kapcsolódik a hűtlenség ábécéje nevű blog is, aminek szerzője vitákat indít, több oldalról közelíti meg a félrelépés jelenségét.

Illusztráció. kép: hannuska__jetwing/indafoto.hu

Illusztráció. kép: hannuska__jetwing/indafoto.hu

Az online társkeresőket gyakran keresik, használják prostituáltak is, hogy ott reklámozzák szolgáltatásukat. A Viszony.hu kifejezetten tiltja az ilyesmit, már a gyanúsnak tűnő profilokat is eltávolítják az adatbázisból – mondta el az OrientPress kérdésére Móczár Rudolf. A honlap, szavai szerint figyel a személyes adatok védelmére is – kérdéses viszont, hogy mi számít személyes adatnak egy társkeresőn, ahol a felhasználók álnéven, identitásukat rejtve regisztrálnak. A marketing igazgató szerint az sem kizárt, hogy házastársak is egymásra ismerhetnek az oldalon, de ha mindenki kellő körültekintéssel és a saját anonimitásának megőrzésére ügyelve használja a Viszony.hu szolgáltatását, akkor erre minimális az esély.

A szeretőkereső oldalt (a Rondarandi.hu-t is jegyző) Györfi András alapította, aki szerint szó sincs a a meglévő kapcsolatok szétzüllesztéséről. ‘Nem célom, hogy házasságokat tegyek tönkre, de tény, hogy egy viszony mindig nagyon izgalmas, és néha kifejezetten jót tesz a stabil párkapcsolatnak. Új színt visz bele, felpezsdíti, és itt legalább nem akarják lenyúlni a társat, hiszen mindenkinek van sajátja’ – nyilatkozott korábban a Györfi, aki azóta is tartja ezen véleményét.

hirdetés

A gyerek is megszenvedi

A honlap egyértelműen káros, hiszen a házassági válságot nem lehet a hűtlenségre való felbujtással megoldani, ráadásul a szeretőtartással csak súlyosbodhatnak a problémák – vélte Morvayné Bajai Zsuzsanna, a NOE volt elnökhelyettese. Szerinte téves az a hozzáállás is, hogy a viszony.hu létét pusztán a szolgáltatás iránti igény igazolja – ilyen alapon a fegyverkereskedelemre vagy a bombagyártásra, sőt a bérgyilkosságra is lenne igény, de ettől még bűncselekménynek számítanak, ahogy népszerűsítésük is. A viszony.hu esetében erről nincs szó, de a félrelépés reklámozása a NOE álláspontja szerint erkölcsileg súlyosan aggályosnak számít.

Illusztráció. kép: vadics/indafoto.hu

Illusztráció. kép: vadics/indafoto.hu

Ráadásul, a házasságtörésnek gyerek is kárát látja, hiszen sokszor előbb veszi észre valamelyik szülő hűtlenségét, mint a házastárs, és a bizalomvesztés, az aggodalom talán még jobban megviseli a felnőtteknél – véli Morvayné. Hangsúlyozta, a NOE nem maradi szervezet, s nem ellenzik a netes társkeresést – van tagjuk, aki közösségi oldalon ismerkedett meg párjával – de személy szerint jobb megoldásnak tartja a közösségi találkozókat, ifjúsági rendezvényeket. ‘Sajnos ma már nincsenek szalonok, bálok, ahova mindenki egyértelműen társkeresési szándékkal érkezett, s megismerhették választottjuk családi hátterét, jellemét is.’ – jegyezte meg a nyilatkozó.

Erkölcs és nem jog kérdése

A Viszony.hu működése a honlap felépítése alapján törvényes, sem polgári, sem médiajogi szabályokba nem ütközik, a társkereső oldal kialakításánál pedig láthatóan figyelembe vették az adatvédelmi és szerződési szabályokat – vélte lapunknak nyilatkozva Polyák Gábor. A médiajogász az ilyen szolgáltatások megítélése nem jogi vita tárgya, ahogy a pornográfia ügye sem az – itt morális kérdésekről van szó, felnőtt emberek pedig saját felelősségükre hozhatnak bármilyen döntést, olyat is, amit a többség morálisan elítélhet.

Koncz Tamás

OrientPress Hírügynökség

hirdetés

Vélemény, hozzászólás?