Egyre többe kerül az iskolakezdés

Idén a szokottnál két héttel korábban, már augusztus elején megkezdődtek az iskolakezdési akciók a nagyobb bevásárlóközpontokban. Kell is idő a tudatos vásárláshoz, hiszen nem kis tételekről van szó, figyelmeztet a K&H Vigyázz, Kész, Pénz! pénzügyi vetélkedő meghirdetője. Egy iskolaszereket árusító webáruház felmérése szerint a szülők átlagosan 27 ezer forinttal terveznek, ami a tavalyihoz képest ötezer forintos emelkedést mutat. Az alább összegyűjtött, gyakorló anyukáktól, apukáktól származó tippekkel ugyanakkor jelentős összegeket takaríthatunk meg.
Egy iskolaszereket árusító webáruház felmérése szerint a szülők alsó tagozatban a páratlan években költenek több pénzt az iskolakezdésre, mivel kétévente vásárolnak új iskolatáskát. A felső tagozatosok azonban már szeretnek minden évben új darabbal megjelenni az évnyitón, így náluk már nehezebb ezen spórolni. A legtöbbet az első osztályosok szülei költenek. Ez nem is csoda, hiszen ilyenkor kell egyszerre megvásárolni mindent: a táskát, tankönyveket, felszerelést. Ráadásul ilyenkor kapják meg a diákok első íróasztalukat is.

A felmérés szerint a tavalyi átlag 22 ezer forinthoz képest idén 27 ezret terveznek a szülők költeni. Az árakat megnézve kiderül, ehhez igencsak tudatosan kell költekezni: egy iskolatáska 10-12 ezer forintba kerül, bár kapni 5-6000-ért és 25 ezerért is. A tankönyvek átlagára szintén hasonló összegre rúg, 8-12 ezer forint között mozog. Egy általános iskolás füzet körülbelül 100 forint, és legalább 10-15 kell belőle. Tornacipő 2 ezer forinttól kapható, egy sima fehér tornapóló 6-800 forintnál kezdődik. Ahol egyszerre több gyereket kell beiskolázni, ott fejenként kell ezekkel az összegekkel számolni.

A K&H Vigyázz, Kész, Pénz! pénzügyi vetélkedő meghirdetője a különböző nyilvános fórumokon olvasható szülői vélemények, tapasztalatok alapján néhány olyan hasznos tanácsot gyűjtött össze, amivel élve több ezer forintot meg lehet takarítani.

– Már az iskolakezdési akciók elején nézzünk körül és hasonlítsuk össze az árakat. Augusztusban még van idő a tanszerek megvásárlására, megkereshetjük mindenből ár-érték arányban a legjobb ajánlatot. Ráadásul az akciók elején még szélesebb a választék, többféle márka, kiszerelés közül választhatunk.

hirdetés

– Bár év közben több készlet színes ceruza, zsírkréta, grafit ceruza és füzet fogy, iskolakezdésre mindenből csak a legszükségesebbeket vegyük meg, és inkább év közben, folyamatosan pótoljuk a hiányzó darabokat. Így nem terheli egyszerre nagy összeg a költségvetést, a lehetőségekhez képest jobban eloszlanak a terhek.

– Iskolatáskából mindenképp érdemes tartós darabot vásárolni, lehetőleg olyat, amire a gyártó két év garanciát vállal. Így ha véletlenül tönkre is megy, ki tudjuk cseréltetni, míg egy olcsó vétel esetén, amire nincs garancia, év közben kell újabb darabot vásárolni, amikor sokkal kisebb a választék is.

– Bár minden szülőnek az iskolakezdésről a táskán és a tankönyveken kívül az íróasztal ugrik be, és azonnal vesz is egyet a kisdiáknak, a tapasztalatok szerint az első években ezt a tételt nyugodtan kihagyhatjuk. A gyakorló anyukák, apukák szerint ugyanis a kicsi alsóban még nem tanul önállóan, a szobájába elvonulva, hanem szüleivel együtt ül le, általában az étkezőasztalhoz, ahol kényelmesen elférnek többen is. Íróasztalt így nyugodtan vehetünk majd később, amikor valóban szükség lesz rá. Így van idő kivárni egy jó akciót, vagy egy alig használt darabot is találhatunk alkalmi vételként.

„A legnehezebb mindig az elsősök szüleinek a dolga, hiszen még mindenből újat kell venniük, ráadásul nincs még nagy tapasztalatuk abban, miből melyik márkát érdemes választani, hol célszerű vásárolni. Érdemes ezért az ismerősöket, nagyobb rokongyerekeket megkérdezni a tapasztalataikról. Tudakoljuk meg, nem maradt-e náluk esetleg üres tavalyi füzet, színesceruza-készlet, vagy bármilyen eszköz, amit már nem használnak és szívesen odaadnak. Mérlegeljük a tanácsok alapján, mi az, amire valóban szükség van már szeptembertől, és mi az, amit ráérünk később is beszerezni. Az olyan nagyobb beruházásoknál, mint a tanévkezdés, a tudatos, átgondolt költéssel elérhetjük, hogy ne terhelje meg jelentősen a családi kasszát a bevásárlás” – tanácsolta Horváth Magyary Nóra, a K&H Vigyázz, Kész, Pénz! pénzügyi vetélkedő zsűritagja.

OPH

hirdetés

Vélemény, hozzászólás?