Alabama, Szivárvány, Dzsegger…

Az elutasított nevek kérdése

Hogy milyen utónevet válasszunk a gyermekünknek, annak nemcsak a képzeletünk szabhat határokat, hanem az adott jogszabályok is. (Ezek a következők: Az anyakönyvekről, a házasságkötési eljárásról és a névviselésről szóló 1982. évi tvr., valamint az Alkotmánybíróság 2001. évi állásfoglalása után megalkotott 2002. évi XLV. törvény az anyakönyvekről, a házasságkötési eljárásról és a névviselésről szóló 1982. évi törvényerejű rendelet módosításáról.) A Magyar Tudományos Akadémiát a szülők folyamatosan ostromolják különlegesebbnél különlegesebb névjavaslataikkal.

…évente körülbelül száz nevet fogadnak el…

Az ötfős szakmai bizottság évente körülbelül száz kérvényezett nevet fogad el, és nagyjából ugyanennyi új névötlet nem kerül rá az engedélyezett nevek listájára. Az utónévjegyzéket havonta frissítik. A szakvélemény megalkotásakor a testület egy meghatározott szempontrendszer alapján bírálja el a beérkezett javaslatokat. Az MTA Utónévbizottságának alapelveiről a nytud.mta.hu linken tájékozódhat.

Alabama Elutasíott nevek utónév

Néhány fontos szempont a sok közül: kisfiunknak csakis fiú utónevet adhatunk, a kislányunknak pedig csak lánynevet, és maximum kettőt. Ha a javasolt név nem számít utónévnek, hanem pl. márkanév vagy művésznév, szintén elutasításra talál, és a túlzottan becéző formákat sem javasolják bejegyzésre. A neveket a mai köznyelvi kiejtésnek megfelelően, a mai magyar helyesírás szabályai szerint kell bejegyezni. Ha a névnek már van a magyar névrendszerben megfelelő alakja, nem javasolják az ettől eltérő alakját. Amennyiben a név (a hangzása vagy a jelentése miatt) hátrányos lehet a gyermek számára, szintén nem anyakönyvezhető.

Ízelítő a 2018-ban elutasított nevek közül:

Női nevek:

Alabama
Barbus
Böbe
Dzsezmina
Elham
Katus
Lacina
Lorelei
Mézi
Mircella
Nini
Rukkola

hirdetés

Sonette
Sziszi
Szivárvány
Tiffani
Zaja

 

Férfi nevek:

Bályezit
Beni
Danikosz
Démien
Dzsegger
Dzsenáró
Enzo
Éron
Howard
Indra
Káj
Kobra
Lucifer
Manolo
Tió
Viliem

A cikk az Utónév Magazinban jelent meg

hirdetés

Comments are closed.