A populáris kultúra formálja a nők elképzeléseit a terhességről

A reggeli rosszulléttől kezdve a terhességi csíkok kialakulásáig, vannak különböző elképzelések arra vonatkozóan, hogy a terhesség hogyan befolyásolja a nő életét. Azonban egy kutatás bebizonyította azt, hogy sok esetben ezek az elképzelések gyakran nem tükrözik a valóságot – írja a Fox News.

Sok terhesség közben tapasztalt tünet, úgy mint a reggeli rosszullét, a terhességi csíkok kialakulása és a magzat rugdalózásának érzete széles körökben ismert jelenség, amíg a kimerültség, a dagadt bokák vagy a duzzadt aranyér említetlenek maradnak.

Pop_Art

„Sok esetben ezeket a jelenségeket tanácsok, családi történetek alapján ismerik meg a leendő kismamák. Ezekhez képest sokszor más tapasztalatokat élnek át a terhességük alatt” – mondta el Danielle Bessett, az ohioi Cincinnati egyetem kutatója

Bessett a kutatása során 64 terhes nővel készített interjút 2003 és 2006 között a terhességgel kapcsolatos elképzeléseikről, várakozásaikról. A kutatás során a terhességük előtt és a szülés után is megkérdezték a nőket, akik mind etnikai, mind társadalmi státuszbeli szempontból vegyes mintát alkottak.

hirdetés

Amikor arról kérdezték őket, hogy mely információforrás volt az, amelyre a leginkább alapozták az elképzeléseiket arra vonatkozóan, hogy milyen is lesz a terhességük, a leggyakoribb válasz az egészségügyi szolgáltató volt. Amikor azonban kérdőívben arra kérdeztek rá, hogy mire alapozzák a konkrét elképzeléseiket a terhességről, már az volt a leggyakoribb válasz, hogy nem biztosak benne, de a konkrét elvárásaikat a médiában megfigyelt dolgokra vagy családi történetekre alapozzák.

Sok nő amiatt aggódott, hogy bizonyos tünetek azért nem jelentkeznek rajta, mert valami probléma lehet a babával. Sokan a tüneteket a magzat szükségleteivel vagy vágyaival azonosították. Egy anya elmondása szerint azért vágyott a sült csirkére, mert a babája azt szerette. Egy másik anyuka szerint a gyakori hányásainak az oka az volt, hogy a babája nem szerette azt az ételt, amit evett.
A kutatók számára ezek a sokszor gyakori elképzelések kifejezetten meglepőek voltak. „A nők rendkívül romantikus elképzeléseket ápoltak a terhességről”.

Sok, egyébként a terhesség során gyakori és normális jelenség azonban ismeretlen területnek bizonyult a nők számára: ilyen volt az aranyér megduzzadása, ínyvérzés és izomgörcsök. Talán a média és a rokonság azért óvakodott ezekről a tünetekről is említést tenni, mert a kevésbé ízléses kategóriába tartoznak.

A terhességről kialakult nézeteknek, amelyek a közkultúrában alakultak ki, jelentős hatásai lehetnek a terhes nők megítélésére is.
OrientPress Hírügynökség

hirdetés

Vélemény, hozzászólás?