Pelenkázz másképp!

Ismerd meg a mosható pelenkát! Amikor a kisbabámat vártam több édesanyától hallottam a mosható pelenka előnyeiről, ám igazán a gyakorlatban bizonyosodott be, hogy milyen jól választottam.

A mosható pelenka mellett számtalan érv szól: környezetbarát, vegyszermentes, kényelmes, praktikus, és a legjobb a babának is. Mára a textilpelusok kényelmesebbek és nagyobb nedvszívásúak lettek.

Nem csak használatuk egyszerű, de mosásuk is sokkal könnyebb. Kényelmes amennyire lennie kell egy pelenkának, de nem annyira, hogy később ne tudjon a baba leszokni róla.

Praktikusság szempontjából sem az utolsó, elég egyszer megvenni, és nem csak egy gyermek, hanem akár több is ki tudja használni.

Pop-in mosható pelenka textilpelenkaMivel a mosható pelenka nedvszívó képessége többszöröse eldobhatóénak, így gyermeked bőre nem ázik fel és a pelenkakiütések előfordulásának valószínűsége közel tizede, mint az eldobható pelenkát használó társaiknál. Cikkünkben igyekszünk bemutatni nektek a modern mosható pelenkák világát, melyből egy értékes próbacsomagot is nyerhettek, ha velünk és a mamami webbolttal játszatok.

majmosszett mosható pelenka, textilpelenka, pelus pop-inSzerencsére a mosható pelenka újra reneszánszát éli. Amellett, hogy a piacon kínálatban lévő mosható pelenka típusokkal leegyszerűsödött a hagyományos pelenkázás, környezetünk védelméért is jelentős lépéseket teszünk és márkától függően természetes anyaggal védjünk babánk bőrét.

Milyen egy mai mosható pelenka?

Ma a mosható pelenka anyaga és formája jóval korszerűbb, mint régen, bár van olyan anyag, amit ma is használunk, ez a pamut, de sok más anyag is bejött a képbe.

big box mosható pelenka, textilpelenka, bambuszMinden pelenkának két része van: egy belső nedvszívó és egy külső nedvességzáró rész. A belső anyaga főként pamut, bambusz, vagy mikroszálas anyagból készül. A külsők anyaga többnyire lélegző poliuretán, vagy azzal laminált egyéb anyag, de lehet gyapjú is.

Miért érdemes mosható pelenkát használnod az eldobható helyett?

Egyrészt, mert gyermeked bőrének sokkal jobb, és egészségesebb. A textilpelenkák biztosítják a bőr szellőzését, ezért nem fülled be, nincs a baba alsóteste órákon át üvegházban, ami a gombák, baktériumok szó szerint “melegágya”.

leszoktató pelenka TULIPS, mosható pelenka, textilpelenkaA baba testével természetes anyag érintkezik, nem pedig az eldobható pelenkát alkotó szintetikus anyagok.

Mennyi kell belőle?

Az attól függ: ha kétnaponta mosunk egy adagot, akkor 20-24 belső és minimum 3-4 külső forog úgy, hogy mindig lesz tiszta és száraz pelusunk. A száradási időt befolyásolhatja a szárítógép használata, a pelenka anyaga és a teregető hely mérete, levegőssége, hőmérséklete. Ha állítható méretű pelenkát használunk, ugyanaz a 20-24 db forog 2,5 éven keresztül.

Hogyan mossam őket?

Mivel a pelenkákat alapvetően egymással célszerű mosni, nem pedig a többi mindennapi ruhadarabbal, érdemes egy, vagy legalábbis fél mosásra valót összegyűjteni belőle. Azt gondolom, mindenki el tudja képzelni, hogy a két napos pisis pelenkáknak nincs túl jó szaga, ezért a mosásig érdemes speciálisan tárolni.

hirdetés

newgeneration Popin pelenka, textilpelenka, moshatóTarthatjuk lezárható fedelű vödörben, ahol néhány csepp teafaolajat cseppenve a legalsó pelenkára meggátoljuk a baktériumok szaporodását. A mosható pelenkákat soha ne mossuk enzimes mosószerrel, mert az enzim nyomokban benne marad a textíliában, és amikor pisivel érintkezik, újra aktivizálódik, és elkezdi „lebontani” a baba bőrét.

Szerencsére ma is kaphatóak enzim-mentes mosószerek, illetve használható még mosószóda és mosódió is.

Miből áll egy mosható pelenka?

A mostani mosható pelenkák általában három részből állnak: nadrágpelenka, pelenkabetét és külső nedvességzáró, és ezen belül is különböző típusúak találhatóak. A külső részt kétféle módon lehet rögzíteni; tépőzárral és patenttel. A széles tépőzárak és patentok biztonságosan rögzítik a külsőt. A rögzítők között jól szellőzik a külső. A patentok és tépőzárak segítségével megfelelően be lehet állítani a derék szélességét.

pávás tépőzáras textilpelenkaA derékrész elején és hátulján lévő gumírozás kényelmessé, ugyanakkor tökéletesen illeszkedővé teszi a külsőt, amely a különleges lábkivágás kialakításának és a comb gumírozásának köszönhetően jól záródik. A külső pelenkarész anyaga PVC-mentes alapanyagból készül. Anyaga a legszigorúbb szabványok szerint bevizsgált, minden káros anyagtól mentes.

A kombinált, azaz kettő az egyben pelenkák praktikusak

A kombinált pelenkáknál nem kell pelenka külsőt használni, mert ezekre a nedvességzáró rész rá van dolgozva. Ezt a fajta nadrágpelenkát gyorsabban és könnyebben fel lehet adni a babára.

BambooWipes NewPastels textilpelenkaTisztán tartása is egyszerűbb, mert a két rész egymástól elválaszthatatlan, nem igényel külön kezelést. Előnye, hogy finom, puha, kényelmes anyagból készül, külső, korszerű légáteresztő rétegüknek köszönhetően a baba bőre könnyen lélegezhet, ezáltal elkerülhető a piros, gyulladt popsi, valamint rugalmas, puha derékgumírozásával, és többször visszazárható tépőzárával maximálisan igazodik a gyermek testéhez.

Tipp: A Pop-In pelenka egy különleges hibrid pelenkarendszer, átmenet az all in one (egybevarrt) pelenkák és a külső-belső pelenkarendszerek között. A belső nedvszívó réteg patentokkal rögzíthető a külső vízhatlan részbe, így mosáskor könnyedén szétvehető, így sokkal könnyebben szárad, mint más egybevarrt társai.

pop_in pelenka mosható pelenka, textilpelenka, pelusFontos a pelenka jó minősége, hisz egy olcsóbb pelenkarendszerrel talán spórolunk az elején, de sajnos a tapasztalat szerint hamarabb tönkremennek, akkor pedig vehetünk újakat, és mindjárt nem lesz olyan olcsó.

Nagyon sok megfizethető árú, jó minőségű textilpelenka kapható, ezek közül néhány márka:
ImseVimse svéd pelenkák, Pop-in angol pelusok, Disana német termékei bio vonal, BumGenius amerikai pelenka, Grovia amerikai pelenkák, Lollipop angol márka, Fuzzibunz amerikai pelenkák.

Óvakodj az olcsó kínaitól!

Leszoktató pelenkákat is találhatunk moshatóban, úgy néznek ki mint egy-egy kisbugyi, csak béléssel, a kezdeti balesetek elkerülése érdekében. Érdemes a leszoktatókból a vastagabbakat venni (pl. Pop-in, ImseVimse).

Owl-life úszópelenka, fürdőpelenka, textilpelenkaÚszópelusokból szintén érdemes moshatót venni, több okból is. Nem szívja meg magát vízzel, így a babák könnyebben mozognak benne, sokkal szebbek, környezet- és pénztárcabarátok is.

Ajánlott honlapok:  mamamibolt.hu , tarka-barka.hu , babamosoly.hu

(x)

hirdetés

Vélemény, hozzászólás?