Hogyan tudott az áruház hamarabb egy lány terhességéről, mint a saját apja?

Az amerikai Target áruházlánc web oldalán a várandós nők részére van egy speciális regisztrációs mód, amivel különféle célzott többletszolgáltatásokhoz, kuponokhoz jutnak. Hogy jobban megismerjék ezen vásárlók igényeit, a cég adatelemzői különféle lekeresésekkel kezdték bányászni a vásárlási adataikat. Érdekes összefüggéseket fedeztek fel: Gyakran a második trimeszter kezdete táján nagy mennyiségben vásároltak szagtalan testápolót, illetve az első 20 hétben az átlagnál nagyobb mennyiségű kálcium, magnézium, és cink tablettákat. A szülés közeledtével pedig megnőtt az illatmentes szappan, az extra méretű vattalabda-csomag, és a kézfertőtlenítő vásárlásaik száma.

Összesen 25 olyan terméket lokalizáltak, amelyeket ugyan külön-külön mások is sokan vásároltak, de speciális kombinációkban együtt rendelve, a vásárlási időpontokkal elemezve kiadtak egyfajta terhesség-valószínűségi mutatót. A mutató segítségével pusztán a vásárlásai alapján nagy valószínűséggel meg tudták mondani egy ismeretlenről, hogy babát vár-e, és ha igen, körülbelül mikor. Anélkül, hogy ismernék a korát, nemét, vagy bármilyen jellemzőjét.

kép: target.com

kép: target.com

Az elemző eljárást elkezdték hétköznapi vásárlókra is lefuttatni. Azoknak, akik magas mutatót értek el, a Target kedvezménykuponokat postázott olyan termékekre, amelyekre egy várandós anyának szüksége lehet az adott trimeszterben.

Egy nap bement egy férfi az egyik áruházukba, és dühösen követelte, hogy a vezetővel beszélhessen. Fel volt háborodva, hogy a középiskolás lányának mosolygó babafotókkal tarkított kuponokat küldtek tele terhességi termékekkel, ezzel “arra csábítva” a gyereket, hogy idő előtt gyereket vállaljon. Sűrű elnézéskérésekkel sikerült leszerelni. De mikor néhány nappal később az ügyfélszolgálat még egyszer visszahívta, az apa már más hangnemben beszélt.

hirdetés
Illusztráció. kép: target.com

Illusztráció. kép: target.com

Időközben ugyanis kiderült, hogy a lánya valóban terhes, de neki nem merte elmondani.

Mindenesetre megdöbbent, hogy az áruház honnan szerzett erről tudomást. Bár az elemzők örülhettek, hogy a szoftverük jól működik, a Target mégis elkezdett a kismama kuponok ajánlataiba teljesen irreleváns termékeket is beletenni. A vásárlók ugyanis megrémültek attól, hogy a kereskedő olyan intim dologról tud, amit ők soha nem mondtak el. Egy babakád és pelenka kupon, fűnyíró, és edény ajánlatok közé keverve a várt eladásokat is meghozta, de a vásárlókat sem ijesztette el. Hamarosan a Target forgalmának legnagyobb növekedést mutató szegmense a babaápolással kapcsolatos cikkek lettek.

Erről a sztoriról az Idétlen időkig című film egyik jelenete jut az eszembe, mikor a főszereplő, ahogy újra és újra megéli ugyanazt a napot, egyre jobban megismeri az őt nem kedvelő kolléganőjét, így egyre profibban tudja levenni a lábáról. Azt az italt rendeli amit a nő szeret, a kedvenc költőjétől idéz, és így tovább. De amikor kiderül, hogy ezekre előre felkészült, akkor oda a varázs, és a törekvés ellentétes hatást vált ki.

Nem véletlen írták már, hogy a jövő kereskedőinek olyan élményt kell adniuk vásárláskor, mint egy jól sikerült randevú. Egy olyan esemény, ahol a kereskedő tudja, mik az igényeim, és azonnal képes a lehető legjobb választ adni rájuk. Ahol minden klappol, azt kapom amit vártam, sőt, még egy kicsit többet is, de az egész mégis természetes, és magától értetődő, nem szennyezi be a kémkedés érzése.

forrás és teljes cikk: smart.blog.hu

hirdetés

Vélemény, hozzászólás?