A GYED és GYES sem akadály a bölcsődékben

Minden GYED-en és GYES-en lévő kismama beadhatja bölcsődébe gyermekét, ha újra munkába áll, és a gyermek már elmúlt egy éves. A 2014. január elsejétől érvényes jogszabályok lehetővé teszik a GYES és a GYED melletti korlátlan munkavállalást és biztosítják az édesanyák számára gyermekük bölcsődei elhelyezését.

A GYED Extra bevezetése kapcsán a törvényi szabályozás 2014-től lehetővé teszi, hogy a GYED mellett, amennyiben a szülő dolgozik, a gyermek egy éves kora után napközbeni ellátásban részesülhessen. A főszabály a Gyermekvédelmi törvényben kimondja, hogy a gyermekek napközbeni ellátását (pl: bölcsőde, családi napközi) azon gyermekek számára kell megszervezni, akiknek szülei, nevelői, gondozói dolgoznak, munkaerő-piaci részvételt elősegítő programban vagy képzésen vesznek részt.

Tehát míg 2014 előtt a GYED-en lévő anya, ha gyermekét bölcsődében akarta elhelyezni, elveszítette az ellátásra való jogosultságát, addig az idei évtől már a gyermekét bölcsődében elhelyező szülő is részesülhet GYED-ben, amennyiben az ellátás mellett keresőtevékenységet folytat.

hirdetés

A jogszabály azt is meghatározza, kik élveznek előnyt a bölcsődei jelentkezés során. A törvény többek között ide sorolja azokat a gyermekeket, akiknek két vagy több testvérük van, valamint akiket egyedülálló vagy időskorú személy, vagy olyan személy nevel, aki valamely egyéb ok miatt a gyermekről nem tud gondoskodni.

E kedvezményezett körbe nem tartozik bele az az édesanya, aki munkavállalás miatt kívánja bölcsődébe adni gyermekét; az ő gyermekét tehát nem kezelik ugyan kiemelten a helyek betöltésénél, ettől függetlenül azonban természetesen szintén felvehető a bölcsődébe, akkor is, ha az anya GYED-ben részesül – tudatta közleményében az Emberi Erőforrások Minisztériumának Szociális és Családügyért Felelős Államtitkársága.

OrientPress Hírügynökség, EMMI

hirdetés

Vélemény, hozzászólás?