A dohányzás hatása a nők szervezetére

Az Országos Korányi Tbc és Pulmonológiai Intézet az Egészséges Magyarországért Központtal együttműködve hozta létre az Országos Dohányzás Leszokás Támogatási Módszertani Központot, amely a leszokást segítő call center, internetes portál valamint csoportos tanácsadáson keresztül egy év alatt sokaknak segített egészségromboló szenvedélyüktől megszabadulni.

Magyarországon minden évben harmincezer ember halálát okozzák a dohányzás következtében kialakuló betegségek, amely a nők körében még magasabb kockázattal járhatnak.

Illusztráció. kép: katarzis/indafoto.hu

Illusztráció. kép: katarzis/indafoto.hu

Egy éve indult el az az Országos Dohányzás Leszokás Támogatási Módszertani Központ, amelynek call centerében ingyenes tanácsadó program keretében képzett pszichológusok és szakorvosok nyújtanak segítséget a leszokni vágyóknak. Szeptember végéig már 1868 telefonon segítséget kérőt, köztük mintegy 1100 nőt vontak be sikerrel a leszokást segítő programba.

A világon közel 800 millió férfi és 200 millió nő dohányzik. A férfiak között a dohányzás előfordulása továbbra is minden régióban megelőzi a nőkét, azonban amíg a férfiaknál csökkenő tendenciát mutat, addig a nőknél inkább a stagnálás figyelhető meg a dohányzás gyakoriságának tekintetében. Hazánkban a felnőtt férfiak 38,2%-a napi rendszerességgel dohányzik, de a nők körében is magas ez az arány: majdnem minden negyedik nő naponta dohányzik (23%)

Illusztráció. kép: katarzis/indafoto.hu

Illusztráció. kép: katarzis/indafoto.hu

hirdetés

A rendszeres dohányzás a nők egészségét és életminőségét is súlyosan rontja. A dohányzás a női szervezetben hormonális változásokat, köztük korai menopauzát okoz, de a méhnyakrák kialakulásáért is felelős. Várandóság esetén minden egyes elszívott cigaretta károsítja a magzatot. A cigarettafüst több mint 4000 olyan vegyületet tartalmaz, amelyek közül számos a magzathoz eljutva közvetlenül fejti ki káros hatását. Egy friss hazai felmérés szerint a dohányos nők mintegy ötöde folytatja a cigarettázást a várandóssága idején is, holott a terhesség alatti cigarettázás a koraszülés esélyét és a hirtelen bölcsőhalál rizikóját is  növeli.

A dohányzás hatására felgyorsulnak a szervezet öregedési folyamatai, kutatások során kimutatták, hogy a dohányzó nők 2-3 évvel látszanak idősebbnek tényleges életkoruknál. Napi egy doboz cigaretta elszívása esetén a bőr öregedése 10 évvel tart előrébb a nemdohányzók bőrének állapotához képest. A dohányzásról való leszokás következtében a bőr színe azonnal élénkebb és frissebb lesz, a ráncok pedig kisimulnak az arcon.

kép: zenspace/indafoto.hu

kép: zenspace/indafoto.hu

A dohányzásról soha nem késő leszokni. Az Országos Korányi Tbc és Pulmonológiai Intézet Dohányzás Leszokás Támogatási Módszertani Központjának ingyenesen hívható zöld számán 06-80-44-20-44 képzett pszichológusok és szakorvosok várják a hívásokat!

További információk: dohanyzasleszokas.koranyi.hu

OrientPress Hírügynökség

hirdetés

Vélemény, hozzászólás?